Het wekelijkse groentepakket van de Bioboer bevatte onder andere rodekool.
Nu is rodekool geen favoriet in de keuken van de Tastykok! Gemarineerde rodekool bleek echter erg lekker te zijn.
Het recept voor de rodekool is gebaseerd op dat van Auguste Escoffier (1846-1935). Van zijn boek Ma Cuisine uit 1934 is een nieuwe Nederlandse uitgave verschenen. Escoffier begon op zijn 13de te werken en stopte pas op zijn 73ste.
Zestig jaar achter het fornuis! Wellicht onder het motto: geen pensioen, geen gerechtigde leeftijd?
Recept: Gemarineerde Rodekool met appelsaus
Hoeveelheden voor een bijgerecht voor 4 personen
kopen
1 Kleine rodekool
Zout
2 dl volle rode wijn
2 dl blanke azijn
Laurierblad
Zwarte peper
Poedersuiker
1 teen knoflook
Steranijs (Toko)
1 cm kaneelstok
Appelsap
Helder bindend bindmiddel (tapiocaparels, arrowroot, aardappelzetmeel)
koken
Rodekool in hele dunne reepjes (julienne) snijden of schaven
Bestrooien met ruim zout
Enkele uren (5 tot 6 uur) laten intrekken en geregeld omroeren (bijvoorbeeld in vergiet met lekbak eronder)
Afspoelen om zoute smaak te verminderen en in afsluitbare pot doen
Marinade:
Rode wijn en azijn in pan doen
Hele teen knoflook, laurierblad en peper naar smaak toevoegen
Aan de kook brengen en kort laten koken (enkele minuten).
Afkoelen en dan over de gesneden rodekool gieten, doorroeren, afsluiten en 24 uur laten marineren, geregeld omroeren. Voor serveren op smaak brengen met poedersuiker.
Maak voldoende marinade zodat de rodekool onder komt te staan (gelijke delen wijn en azijn)
Appelsaus:
2 dl Appelsap aan de kook brengen
Halve steranijs, klein stukje kaneelstok (ongeveer 1 cm) toevoegen
Ongeveer 10 minuten zachtjes koken, steranijs en kaneelstok verwijderen en binden met helder bindend bindmiddel. Warm houden.
Bij gebruik tapiocaparels deze bij het koken toevoegen (ongeveer 20 stuks) en wanneer er voldoende binding is afgieten en tapiocaparels weggooien.
Rodekool koud serveren met de appelsaus apart erbij. Lekker met gebakken varkensoester!
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.