De Inca’s beschouwden quinoa als een heilige plant. Zij gaven deze de naam chisaya mama ‘moeder-graan’.
Tijdens religieuze feesten van de Inca’s werd quinoa geofferd aan de zonnegod Inti. De heerser zelf plantte elk jaar het eerste quinoa-plantje met speciaal tuingereedschap (een gouden schep).
In onze moderne tijd wordt het door de NASA als astronautenvoedsel op het menu gezet. Quinoa in Space!
Quinoa is rijk aan vezels, proteïnen, vitamine B, mineralen en essentiële aminozuren. Het heeft een hoog eiwitgehalte, wat het populair maakt onder vegetariërs. Daarnaast is dit graan glutenvrij.
Hoe smaakt dit ‘supergraan’? Het heeft een nootachtige, zachte smaak en een knapperige structuur. Ik vind het geroosterd erg lekker omdat dan de nootachtige smaak nog meer naar voren komt. Rooster het in een pan, voeg bouillon toe en in ongeveer 15 minuten is de quinoa gaar en kun je het verwerken tot bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade.
Recept: Salade van geroosterde quinoa
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
250 gram Quinoa
1 aubergine
2 stengels bleekselderij
2 stengels lenteui
1/2 rode peper
1 liter groentebouillon
4 hardgekookte eieren
100 gram feta
4 tomaten
1 bosje korianderblad
2 theelepels Korianderzaad
1 theelepel Djahe
Stukje verse gemberwortel van 1 cm
2 theelepels dijon mosterd
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn of limoensap
koken
Quinoa moet soms voor gebruik worden gewassen, zie aanwijzingen op de verpakking, na het wassen laten drogen.
In een koekenpan wat olie verhitten. De quinoa, korianderzaad en djahe toevoegen. Gedurende ongeveer 5 minuten al roerend roosteren. Je hoort de quinoa poffen.
Groentebouillon verwarmen en aan de quinoa toevoegen. Eerst de helft en wanneer deze is ingekookt de rest in gedeeltes toevoegen (hoeveelheid aanpassen aan de gaarheid, de quinoa moet uiteindelijk een droge korrel krijgen). Regelmatig doorroeren.
In zo’n 15 minuten zal de quinoa gaar zijn. Daarna op een grote schaal scheppen, korrels verspreiden en zo laten afkoelen. In koelkast bewaren.
Lenteui fijnsnijden, rode peper van zaad ontdoen en heel klein snijden, bleekselderijstengels schillen om de draden te verwijderen en fijnsnipperen, aubergine eerst in plakken en daarna in kleine dobbelsteentjes snijden.
In een koekenpan ui in olie fruiten, rode peper, bleekselderij en aubergine toevoegen. Bakken gedurende 10 minuten (proef of de aubergine gaar is).
Af laten koelen.
Maak een dressing door mosterd, geraspte gemberwortel en azijn of limoensap te mengen. Voeg beetje al roerend bij beetje de olijfolie toe.
Feta in blokjes snijden, eieren in partjes snijden, tomaten in plakjes snijden, korianderblad (zonder steeltjes) fijnsnijden.
Afgekoelde gebakken aubergine vermengen met de koude quinoa, dressing er doorheen scheppen en garneren met feta, eieren, tomaten en fijngesneden korianderblad. Naar smaak peper en limoensap toevoegen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.