Dit vinden wij een van onze mooiste bentoboxen. Corrine neemt ze regelmatig mee naar het werk.
Bento is het Japanse woord voor een maaltijd die in een doos wordt geserveerd. De doos of trommel (bentobox) is voor eenmalig of langdurig gebruik en soms prachtig bewerkt.
De inhoud is meestal rijst, een vis- of vleesgerecht en wat gekookte of ingemaakte groente.
Geen zin in eten uit de kantine, dan thuis een bentobox vullen met alles wat je lekker vindt. In dit geval als groentegerecht een simpele venkelsalade met ponzusaus.
De venkelsalade is een recept van Makito Itho. Makito Itho is de maakster van de blogs Just Bento en Just Hungry.
Het recept is ongelooflijk eenvoudig te maken. De venkel snijd je heel dun, je strooit er zout over en je wrijft met je handen het zout in de groente. Na enkele uren is de venkel zacht geworden en zo te eten. Niks koken of smoren, er komt geen pan aan te pas.
In Japan noemt men deze methode van groente klaarmaken shiomomi (塩揉み). Het is super makkelijk, snel klaar en heel geschikt voor bijvoorbeeld venkel, komkommer, rettich.
Recept: Venkelsalade met ponzusaus
Hoeveelheden voor een groentegerecht voor 2 personen
Kopen
1 grote venkel
0,5 theelepel zout
Peper
Ponzusaus (Toko) of maak zelf een vereenvoudigde versie van Ponzusaus met:
1 dl lichte sojasaus
50 ml limoensap
1 theelepel rijstazijn
1 dl dashi van dashipoeder gemaakt (Japanse visbouillon)
koken
De stengel en het groen van de venkel afsnijden. De venkel in hele dunne repen snijden (bijvoorbeeld op de mandoline). Venkel in een bakje doen en het zout er over strooien. Met je handen het zout in de venkel masseren.
In de koelkast zetten en voor gebruik eventueel vocht afgieten.
Ponzusaus:
Alle ingrediënten met elkaar vermengen, overdoen in een flesje en bewaren in de koelkast.
Ponzusaus naar behoefte over de venkelsalade gieten en eten maar.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.