Henriette stuurde ons een Lekker en Snel recept voor witlof. Ze schrijft:
“Mijn oma nam dit recept over van radiokok Kers, we hebben het dan over de jaren vijftig. Dit is een nog snellere variant, je kunt binnen een half uur eten.”
We hebben meneer Kers even gegoogled en jawel: Koken op den radio! P.J. Kers noemde zichzelf radiodocent. Hij maakte vooral eenvoudige gerechten zonder dure ingrediënten. Als zijn vrouw het kon maken, kon iedereen dat, was zijn uitgangspunt.
Ingrediënten:
aardappels
circa 200 – 250 gram witlof p.p
geraspte kaas
ham of hardgekookt ei
scheutje slagroom
bloem
Bereiding Oma’s witlof:
Schil aardappels zoveel als je graag opeet en zet ze op.
Snijd intussen de witlof in stukjes. Snijd de ham in reepjes of kook eieren hard (1 p.p of minder).
Ongeveer 10 minuten voordat de aardappels klaar zijn, wok je de witlof, bijna gaar. Strooi er wat bloem over uit de bloemstrooier om eventueel vocht te binden (nee dit klontert niet). Strooi er een lekkere hoeveelheid pittige geraspte kaas over, maal er wat peper over en voeg de gekookte ham toe, of de hardgekookte eieren in stukjes. Scheutje room om het net ietsje smeuïger te maken.
Aardappels afgieten en opscheppen. Back to the fifties.