Jan kennen we nog van de vorige receptenwedstrijd (Lekker Snelle gerechten). Deze keer maakt hij groentelasagne.
Recept: Groentelasagne
Ingrediënten:
• 1 pak voorgekookte lasagnevellen
• 1 courgette
• 200 gr wortelen
• bakje champignons
• 1 kleine groene kool
• 4 tomaten
• 6 plakken gruyèrekaas
• olijfolie
• peper en zout.
• 125 gr geraspte goudse kaas
• 50 gr boter
• 50 gr bloem
• 5 dl melk
Bereiding:
Maak eerst een kaassaus door bloem goed te mengen met de melk. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer zijn. Vervolgens smelt de boter en voeg het melk mengsel toe. Verwarm het zodat het begint te binden blijf roeren tot het kookt. Voeg als laatste al roerend de kaas toe en laat dit smelten.
Was de courgette en snijd ze in plakjes. Bak de plakjes kort aan in wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Schraap de wortelen, snijd ze in plakjes en kook 5 minuten in licht gezouten kokend water. Schep de wortelplakjes met de schuimspaan uit het water en laat het water koken. Snijd de groene kool in reepjes en kook ook deze 5 minuten in het kokende water. Schep uit en laat uitlekken in een vergiet. Laat het water koken. Was de tomaten, snijd ze kruiselings in aan de onderkant en dompel ze gedurende 1 minuut onder in het kokend water. Spoel ze koud onder de kraan en trek het velletje er af. Snijd ze in 4 en ontpit de tomaten.
Maak de champignons schoon, snijd in plakjes en bak ze kort aan in wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Neem een rechthoekige ovenschaal en vet licht in met boter of olie. Leg steeds een lasagnevel in de vorm, dek af met een groentesoort en lepel er elke keer wat kaassaus over. Ga door totdat alle ingrediënten zijn gebruikt maar eindig met kaassaus. Leg op het laatst de gruyèrekaas over de schotel en bak de lasagne in 30 à 40 minuten af in een matige oven op 180 graden.