Granaatappel, granaatappelmelasse, ingelegde citroen. Enkele ingrediënten waarmee je een Hollandse bloemkool omtovert tot een heerlijk frisse salade van bloemkool ‘couscous’.
Wanneer je rauwe bloemkool fijn maalt dan krijgt het een korrelige structuur die op couscous lijkt. Als je de bloemkool ook nog even bakt, krijgt hij een lekkere notige smaak. Voeg er dan allerlei smaakmakers aan toe en je hebt een heerlijke zomerse frisse salade met een Midden-Oosters tintje!
Recept: Salade van bloemkool’couscous’
Hoeveelheden voor een salade voor 4 personen
Kopen:
1 grote bloemkool
100 gram Feta of geitenkaas
1 Granaatappel (hoe lelijker hoe beter want dan is hij rijp!)
Flesje granaatappelmelasse
50 gram Pijnboompitten
Olijfolie
2 Knoflooktenen
1 grote ui (150 gram)
2 rode pepers
1 kleine winterwortel (125 gram)
2 kleine ingelegde citroenen
1 bosje korianderblad
Pul Biber (of chilivlokken)
peper/zout
Libanees platbrood
Koken:
Bladeren van de bloemkool verwijderen, de bloemkool 15 minuten in ruim water met zout leggen om eventueel aanwezige beestjes te verwijderen. Dan de bloemkool in roosjes verdelen. De bloemkool roosjes in een keukenmachine kort fijnmalen of met de hand op een rasp fijn raspen. Het moet dan de structuur van couscous hebben.
Pijnboompitten lichtbruin roosteren in een pannetje zonder vetstof en daarna in een bakje af laten koelen.
Ui fijn snipperen, rode pepers ontdoen van zaden en zaadlijsten en fijn hakken, de knoflooktenen ontvellen en fijn snijden.
De wortel schillen en in kleine blokjes snijden. Citroenen doormidden snijden en vruchtvlees verwijderen. De schil van de citroenen eerst in reepjes en daarna in hele kleine stukje snijden.
Snijd de granaatappel doormidden. Vul een bak met water. Houd de granaatappel helften onder water en haal met je vingers de pitjes eruit. Op deze manier voorkom je dat je keuken en jijzelf onder het sap van de granaatappelpitjes komt te zitten.
Verwijder de bovendrijvende vliesjes. Bewaar de granaatappelpitten in een schaaltje tot gebruik in de koelkast.
Maak een dressing van 1 eetlepel granaatappelmelasse, 2 theelepels citroensap, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel suiker en wat zout. Doe eerst de granaatappel melasse, citroensap en suiker in een schaaltje en voeg dan druppelsgewijs al roerend de olijfolie toe. Roer tot alles goed vermengd is en het een homogene dressing is geworden. Voeg eventueel extra olijfolie toe als de dressing nog te dun is. Bewaar de dressing tot gebruik in de koelkast.
Doe wat olijfolie in een pan en smoor hierin de ui. Voeg de wortelblokjes, peper, knoflooktenen en citroensnippers toe.
Laat dit langzaam een minuut of 10 garen.
Neem een grote pan, doe hier wat olijfolie in en bak hierin de gemalen/geraspte bloemkool. Voorzichtig blijven omscheppen, zorg dat je de’couscous’structuur behoud. Schep er dan het gesmoorde uimengsel doorheen. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Doe dit alles over in een grote schaal en roer de dressing nog even goed door en meng deze dan door de salade van bloemkool’ couscous’.
Garneren met wat fijn gehakt korianderblad, gekruimelde feta, granaatappelpitten, geroosterde pijnboompitten en wat pul biber (of chilivlokken).
Geef er Libanees plat brood bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.