Verdichtsels, utopieën en hersenschimmen. Wat heeft dat met een recept voor brood met gorgonzola en walnoten te maken?
Niets.
Corrine bakte een brood en begon met het lezen van een boek dat al een jaartje ongelezen in de boekenkast staat: De geschiedenis van imaginaire plaatsen en landen van Umberto Eco.
De aarde is een holle peer of nee, de aarde is een schijf van ijs.
Eieren kloppen, yoghurt erbij, walnoten hakken, kaas verbrokkelen, olie, bloem en bakpoeder toevoegen, mengen, bakken. Niks imaginairs. Harde werkelijkheid: een lekker hartig brood. En een boek dat nog lang niet uit is.
Recept: Hartig brood met gorgonzola en walnoten
Kopen
150 gram Gorgonzola picante
50 gram walnoten
100 gram Griekse yoghurt
300 gram (kristal) bloem
150 ml goede kwaliteit olijfolie
3 eieren
8 gram bakpoeder
Koken
Verwarm de oven op 180 graden.
Klop de eieren los samen met de yoghurt. Roer de olijfolie erdoorheen. Hak de walnoten in stukjes doe ze bij het ei-yoghurtmengsel, verkruimel de gorgonzola en voeg deze ook toe.
Zeef de bloem en doe hier het bakpoeder bij. Roer dit in gedeelten door het mengsel. Zorg dat de walnoten en gorgonzola goed vermengd zijn door het deeg. Voeg geen zout toe; door de gorgonzola heeft het brood voldoende zoutgehalte.
Vet een rechthoekig bakblik in en schep hierin het deeg. Let op: als je het deeg klaar hebt, moet je het meteen afbakken; anders rijst het niet in de oven.
Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak op 180 graden in ongeveer een half uurtje tot 45 minuten gaar. Steek er met een satéprikker in, komt deze er droog en schoon uit dan is het brood gaar. Laat in het blik afkoelen. Stort het brood daarna en snijd het in plakken.
Wij aten het brood als lunch met een simpele groene salade.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.