Gevulde gedroogde aubergine en paprika

tastykoken - (h)eerlijk koken

In Turkije worden al eeuwenlang aubergines, paprika’s, tomaten, courgettes en okra’s uitgehold, vervolgens aan een touw geregen en zo opgehangen in de zon om te drogen. Zo had men in de winter ook de beschikking over groenten. Nu is dat over het algemeen niet meer nodig, maar het gebruik is gebleven vanwege de specifieke smaak en structuur die de groenten krijgen tijdens het drogen.

Gedroogde aubergine en paprika

Wij maakten een recept van Ozlem Warren voor Kuru Patlican Dolmasi. Een gerecht dat vooral in Zuidoost Turkije wordt gegeten.De groenten worden gevuld met een mengsel van gehakt, rijst of bulgur, paprikapasta en kruiden. In dit recept worden alle ingrediënten vermengd  zonder ze eerst te garen. De groenten worden met dit mengsel gevuld en daarna in een pan met water gekookt.

Heerlijk als bijgerecht of als hoofdgerecht met een groene salade en wat brood. Ozlem gebruikt 27 stuks gedroogde groenten. Wij konden met haar recept voor de vulling zeker 40 gedroogde groenten vullen. Dit is afhankelijk van de grootte van de gedroogde groenten, die van ons waren niet al te groot.

Wij aten er voor een frisse toevoeging ook wat yoghurt vermengd met granaatappelmelasse, chilivlokken en wat zout bij.

Afiyet Olsun! Eet Smakelijk!

gevulde gedroogde groenten

Recept: Gevulde gedroogde aubergine en paprika

Hoeveelheden voor 40 stuks (voldoende voor 4 personen als hoofdgerecht)

Kopen

20 gedroogde aubergines
20 gedroogde paprika’s
1 grote ui
200 gram rijst of bulgur
400 gram rundergehakt
3 knoflooktenen
handjevol peterselie
15 ml tomatenpuree
15 ml biber Salcasi,paprikapasta
30 ml granaatappelmelasse
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel komijn
2 theelepels gedroogde munt
4 eetlepels olijfolie voor het koken
500 ml water
Peper en zout
Pul Biber (chilivlokken)

Koken

Knip de touwtjes door van de gedroogde groenten en verwijder ze. Blancheer de aubergine en paprika’s in kokend water gedurende 3 minuten. Doe ze dan meteen over in een bak met koud water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.

Maak de vulling:
Was de bulgur of de rijst en laat uitlekken.
Snipper de ui heel fijn.
Snijd de knoflooktenen heel fijn.
Hak de peterselie.

Doe de ui, knoflook, peterselie, munt, peper en zout, en Pul Biber (chilivlokken), Biber Salcasi (paprikapasta) en ontzuurde tomatenpuree in een grote kom.
Doe 1 eetlepel olijfolie erbij en kneed met je handen alles goed door elkaar. Voeg dan het gehakt, de rijst of bulgur erbij en de granaatappelmelasse en meng weer goed door.

Neem twee pannen en doe in elke pan 2 eetlepels olie. Vul elke gedroogde aubergine en paprika met het mengsel, druk het voorzichtig aan om de vulling er goed in te verdelen. Laat aan de bovenkant nog een 0,5 cm vrij, de vulling zal tijdens het koken wat uitzetten. Zet de groenten rechtop in de pan dicht tegen elkaar aan.
Voeg dan voldoende water toe (tot halverwege de groenten, maar in elk geval moeten de groenten niet helemaal onder water staan), breng het aan de kook en zet het vuur dan lager. Doe een deksel op de pan en gaar gedurende ongeveer 30 minuten.

Dit smaakt erg lekker met wat yoghurt waardoor je ook wat granaatappelmelasse en Pul Biber (chilivlokken) mengt. Wat het gebruik van Pul Biber (chilivlokken) betreft in dit recept: voeg zo veel toe als je zelf lekker vindt.

Ook lekker:

Geef een reactie!

Over tastykoken


tastykoken is de hobby van Corrine en Sanne. Wij houden van lekker eten, een glas wijn en goed gezelschap. Op onze website en op facebook vind je regelmatig nieuwe recepten, foto’s en meer...

Reacties, suggesties en vragen zijn van harte welkom!

Meer info over tastykoken

Heerlijk tafelen

Met de gerechten en wijnen van tastykoken zit je goed!

Je kunt ons volgen via social media of je abonneren op onze feed.

Deze website is gemaakt door Big Sister Webcommunicatie