De Griekse wetgeving kent 15 feta geboden. We zullen ze hier niet allemaal noemen, maar een belangrijk gebod is dat feta uit Griekenland moet komen. Verder moet schapenmelk en hooguit 30% geitenmelk gebruikt worden om de kaas te maken. Gebod nummer 15 is nogal curieus en lijkt ons moeilijk te handhaven: in een Griekse boerensalade is het verboden een andere kaas te gebruiken dan feta…
Feta eet je in Griekenland niet alleen in een salade, maar ook op brood, in taarten, in pastagerechten én feta wordt gebakken. De bakpan die hiervoor gebruikt wordt heet een sagani. De Griekse taal kent veel verkleinwoordjes en het verkleinwoord voor sagani is saganaki (σαγανάκι). Pannetje. Alles wat je in dit pannetje bakt wordt aangeduid met ‘saganaki’. Zo is kaas-saganaki populair, maar ook garnalen-saganaki.
Wij maakten in een koekenpan gebakken feta met pistachenoten. Het idee hebben we van Diana Kochilas. Zij gebruikt ook mastiek in haar recept. Dat is hier in Nederland wat moeilijk verkrijgbaar en daarom lieten we het weg. Ook gebruikten we niet heel ei, maar alleen het eiwit en voegden we hieraan nog wat dille toe. Het resultaat is gebakken feta met een krokant buitenlaagje en binnenin zachte warme kaas. Om nog een zuurtje toe te voegen aten we het samen met gemarineerde druiven.
Eet de gebakken feta met pistachenoten als onderdeel van een maaltijd of gewoon als hapje, wat je maar wilt. Het is best machtig en 1 plak feta voor 2 personen is dan ook voldoende. Als hapje is het voor 4 personen voldoende.
Kali Orexi, smakelijk eten!
Recept: Gebakken feta met pistachenoten
Kopen
1 plak feta (200 gram)
Pistachenoten (ongeveer 150 gram)
2 eieren
Verse dille (optioneel)
2 eetlepels Olijfolie
Zwarte peper
Koken
Splits de eieren. Klop het eiwit los en doe het eiwit in een schaal. Voeg wat gemalen zwarte peper aan het eiwit toe en eventueel fijn gehakte dille.
Hak de pistachenoten in stukjes.
Haal de feta aan alle kanten door het eiwit en als laatste doop je het in de pistachenoten. Zorg dat de feta aan alle kanten bedekt is met pistachenoten.
Zet een pan op laag vuur, voeg olijfolie toe en bak hierin een paar minuten langzaam de plak feta met pistachenoten. Bak niet te hard want dan verbranden de pistachenoten. Draai voorzichtig met een spatel om en bak nog een paar minuten.
Serveer warm en geef er gemarineerde druiven bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.