Eendenborst met misosaus, quinoa, aubergines en edamame

tastykoken - (h)eerlijk koken

We kochten bij de slager biologische tamme eendenborst. Een niet uit de lucht geschoten eend kan onder verschillende benamingen verkocht worden: van oudsher heet-ie tam, maar tegenwoordig kom je ‘m steeds vaker tegen als gekweekt wild!

De term wild is in Nederland niet beschermd. In de supermarkt vindt je daarom soms verpakt vlees of gevogelte met de vermelding ‘gekweekt wild’. Niet wild dus, maar tam.

Bij de eendenborst maakten we een Misosaus van ‘witte miso’. De kleur van witte miso is echter niet wit, maar gelig tot rood.

Wat is Miso? Een pasta van gefermenteerde sojabonen die in de Japanse keuken veel als smaakmaker wordt gebruikt. Hoe donkerder de kleur van de miso hoe zouter en voller de smaak. Het is misschien even wennen aan de wat zoute, gefermenteerde sojasmaak. In dit recept gebruikten we een lichte miso (shiro miso) die wat zoeter is.

Al blijkt gekweekt wild gewoon tam te zijn en witte miso geel tot rood van kleur: de smaak van dit recept met biologische tamme eendenborst, misosaus en quinoa met aubergines is wat het lijkt: heerlijk!

Probeer het zelf uit met ons fusion recept hieronder.

Eendenborst met misosaus en quinoa
Eendenborst met misosaus en quinoa

Recept: Eendenborst met misosaus en quinoa met aubergine en edamame

Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen

Kopen

2 biologische eendenborsten
200 gram quinoa
2 tabletten kippenbouillon
1,5 l water
2 theelepels koenjit (kurkuma)
1 theelepel Nanami Togarashi ( Japanse rode peper) verkrijgbaar bij de Toko
Granaatappelpoeder (Anardana) of hele granaatappelpitten verkrijgbaar bij de Toko
1 eetlepel 5 spice powder
100 gram gekookte sojabonen (edamame) (verkrijgbaar bij de Toko of natuurvoedingswinkel)
50 gram rozijnen
2 aubergines
2 eetlepels shiro miso (witte miso) (verkrijgbaar bij de Toko)
2 eetlepels tahin (sesampasta)
2 uitgeperste sinaasappels
1/5 theelepel suiker
1 knoflookteen
2 theelepels azijn
Maizena
olijfolie
peper en zout

Koken

Aubergines:
Oven voorverwarmen op 180 graden. Aubergines wassen en in 5 mm dikke plakken snijden. Bakplaat bedekken met bakpapier en hierop de gesneden aubergine leggen (eventueel in gedeelten bakken). Insmeren met olijfolie. En ongeveer een half uur gaar en goudbruin laten worden.

Quinoa:
Quinoa goed wassen en uit laten lekken. In een grote pan met 1,5 liter water aan de kook brengen met 1,5 kippenbouilontablet en 2 theelepels koenjit. Gedurende ongeveer 12 minuten gaar koken. Afgieten en vermengen met de sojabonen en de rozijnen. Op smaak brengen met peper en zout en de Nanami Togarashi. Bewaren tot gebruik.

Saus:
In een steelpan 2 eetlepels Shiro miso vermengen met 2 eetlepels tahinpasta. 2 uitgeperste sinaasappelen toevoegen en 2 dl water. Door elkaar roeren en 1/2 verkruimelde kippenbouillontablet, 1 fijngehakte knoflookteen, 2 theelepels azijn, 1/5 theelepel suiker en zwarte peper toevoegen. Langzaam zonder te koken verwarmen. Zeven en binden met bijv. maizena tot gewenste (maar nog vloeibare dikte). Op laag vuur warm houden.

Eendenborsten op de velkant kruiselings insnijden. Niet in het vlees snijden. Velkant insmeren met zout en 5 spicepowder.
Bak de eendenborst op de velkant in een koude anti-aanbakpan zonder vetstof. Hierdoor wordt het vet goed uit de huid getrokken. Langzaam eerst 4 minuten garen op de velkant tot het vet eruit komt. Omdraaien nog 3 minuten op de vleeskant. Ondertussen met een lepel de vrijgekomen vetstof over de eendenborsten lepelen. Als je met je duim op het vlees drukt en het zacht aanvoelt, maar nog terugveert is het vlees medium.
Uit de pan halen en gedurende enkele minuten laten rusten (dit voorkomt dat alle sappen uit het vlees vloeien bij het snijden).

Ondertussen de quinoa langzaam verwarmen.

De eendenborstfilet aansnijden in plakken.

Leg de quinoa met de aubergineplakken op het bord. Bestrooi met granaatappelpoeder of granaatappelpitten. Eendenborsten bij de quinoa serveren met de saus.

Ook lekker:

1 reactie op Eendenborst met misosaus, quinoa, aubergines en edamame

Geef een reactie!

Over tastykoken


tastykoken is de hobby van Corrine en Sanne. Wij houden van lekker eten, een glas wijn en goed gezelschap. Op onze website en op facebook vind je regelmatig nieuwe recepten, foto’s en meer...

Reacties, suggesties en vragen zijn van harte welkom!

Meer info over tastykoken

Heerlijk tafelen

Met de gerechten en wijnen van tastykoken zit je goed!

Je kunt ons volgen via social media of je abonneren op onze feed.

Deze website is gemaakt door Big Sister Webcommunicatie