tastykoken - (h)eerlijk koken

Etenswaardigheden

Basisrecept raviolideeg

Zeef 350 gram pastameel op een schoon werkvlak en maak er een bergje van met een kuiltje in het midden. Giet voorzichtig 3 losgeklopte eieren, 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel water in het kuiltje. Meng met een vork geleidelijk de bloem door de eieren (breek de wand van het kuiltje niet te snel, anders loopt het ei eruit). Maak een bal van het deeg door met de handpalm op de deegbal te drukken (naar beneden en naar voren). Vouw het deeg dubbel, draai het een kwartslag en herhaal. Als het deeg te droog is iets bevochtigen met water. Kneed 10-20 minuten tot het deeg zijdezacht is en terugveert als het met de duim wordt ingedeukt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het voor gebruik in de koelkast een half uur rusten.  

Duurzame vis

MSC= Marine Stewardschip Council. Certificaat garandeert dat de vis duurzaam gevangen is.
ASC=Aquaculture Stewardschip Council. Certificaat garandeert dat de vis duurzaam gekweekt is. Het merk SeaBull heeft garnalen met ASC label.

Konfijten

Konfijten van producten zoals fruit en vlees kan in suiker of in vet. Het is een oude conserverings- en bereidingstechniek die vooral voor vlees met een taaie structuur werd gebruikt. In het boek Cook & Chemist komen de schrijvers met een recept voor gekonfijte asperges. Tastykok heeft het uitgetest en inderdaad: gekonfijte asperges zijn heerlijk van smaak! Je gaart de asperges op een hele lage temperatuur, max. 90 graden. Niet laten koken! De asperges nemen met deze techniek bijna geen olie op, maar behouden heel veel smaak! Na het garen even de olie afwrijven. Een nadeel van deze kooktechniek is dat je veel vetstof (zonnebloemolie) nodig hebt omdat de asperges helemaal onder moeten staan. De overgebleven olie kun je wel weer verwerken in bijvoorbeeld mayonaise of om binnen een week nog een portie asperges te garen.

Krokettenweetje

In 1993 werd in de gemeenteraad van Amstelveen de krokettenmotie aangenomen. Deze hield in dat de raadsleden recht hebben op een kroket als een raadsvergadering om 23.00 uur nog niet afgelopen is. De motie werd ingediend door Jan Peter Balkenende, die het had bedoeld als grap. Zijn collega-raadsleden stemden in meerderheid voor: wie het laatst lacht, lacht het vetst.

De kleur van rodekool

Rodekoolsap bevat cyanidine, een pigment dat gebruikt wordt om de zuurgraad van oplossingen te meten. De stof is in een zure omgeving (pH <7) roze van kleur, in een neutrale omgeving paars en in een basische (pH >7) blauw. Om de naam rodekool eer aan te doen, wordt tijdens het koken meestal zuur (zoals azijn) toegevoegd. Rodekool die enkel is gekookt in water krijgt een blauwige kleur, die de meeste mensen niet aantrekkelijk vinden. De gemarineerde rodekool uit het recept heeft door het marineren in azijn en wijn een mooie egale tint.

Over tastykoken


tastykoken is de hobby van Corrine en Sanne. Wij houden van lekker eten, een glas wijn en goed gezelschap. Op onze website en op facebook vind je regelmatig nieuwe recepten, foto’s en meer...

Reacties, suggesties en vragen zijn van harte welkom!

Meer info over tastykoken

Mailtje bij een nieuw recept?

Meld je aan om op de hoogte te blijven!

Heerlijk tafelen

Met de gerechten en wijnen van tastykoken zit je goed!

Je kunt ons volgen via social media of je abonneren op onze feed.

Deze website is gemaakt door Big Sister Webcommunicatie