Een simpel gerecht met kipfilet, maar met een goede olijfolie uit Val d’Orcia in Toscane.
De maker zetelt in Pienza, niet ver van Montepulciano. De olijfbomen liggen op 500 meter hoogte.
Pienza was het geboortedorp van Paus Pius II (1405-1464) die zijn macht gebruikte en liet zien door grote bouwprojecten. Zijn geboortedorp Corsignano, daarna hernoemd tot Pienza, liet hij naar zijn eigen smaak herbouwen.
De olijfolie uit dit gebied heeft een wat bittere, peperige smaak.
Het is een biologische en ongefilterde olijfolie. Het bestaat uit een mengsel van drie olijvensoorten; Moraiolo, Leccino en Frantoio.
Wijnadvies bij dit recept: Moltes Alsace Pinot Gris
Recept: Kipfilet met groenten en kappertjessaus
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
100 gram bloemkool (in hele kleine roosjes)
4 artisjokbodems (uit blik)
100 gram gare witte bonen uit pot
400 gram kipfilet
Olijfolie (extra virgine) van goede kwaliteit
Kappertjes
1 theelepel Japans 7 kruidenpoeder (Nanami Togarashi) verkrijgbaar bij de Toko
1/2 theelepel Japanse peper (Sansho) verkrijgbaar bij de Toko
2 theelepels Yuzu (Toko) of vervangen door stukje zeerfijngesneden mandarijn- of citroenschil zonder het wit
1 theelepel Dijon mosterd
Sake
Zout, peper
koken
Voorbereiding:
Groenten
Bloemkool koken en in hele kleine roosjes verdelen, afkoelen.
Witte bonen afgieten en het sap bewaren.
1 eetlepel olijfolie vermengen met 1/2 theelepel japanse peper, 2 theelepels yuzu, 1 theelepel dijonmosterd, beetje vocht van de bonen en wat zout.
Hierin de bonen en bloemkool omscheppen en bewaren tot gebruik.
Kipfilet
Marinade maken van 2 eetlepels olijfolie, 1/2 dessertlepel sake, 1 theelepel japanse 7 kruidenpoeder, zout/peper
Hiermee de kipfilet inwrijven en gedurende 1 uur marineren.
Bereiding:
Kipfilet in wat olijfolie aanbraden. Vuur lager zetten en kipfilet steeds bedruipen met het bakvocht uit de pan en gedurende ongeveer 10 minuten langzaam garen.
Kipfilet uit pan in aluminiumfolie op warme plaats laten rusten.
Groentemix even op hoog vuur verwarmen, daarna langzaam warm laten worden. Artisjokbodem vullen met groentemix.
Kipfilet heel laten of in dunne plakken snijden.
Serveren op bord met eromheen een goede olijfolie met wat kappertjes.
Lekker met aardappelen gebakken in het braadvocht van de kip.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.