Shiitakes groeien op de stam van een boom. De naam komt uit het Japans: paddenstoel (take) die op de stam van de passaniaboom (shii) groeit. De Chinese naam is Chiang gu wat ‘goed ruikende paddenstoel’ betekent.
Deze goed ruikende shiitakes in rijstazijn smaken heel erg goed bij Coquilles St.Jacques en bij Pijlinktvis.
Recept: Shiitakes in Rijstazijn
Hoeveelheden voor een bijgerecht voor 4 personen
kopen
75 gram Verse Shiitakes
4 theelepels suiker
1/2 serehstengel (Toko)
1 blaadje djeroek poeroet (Toko)
2,5 dl water
1 dl rijstazijn (Toko)
zout
koken
Snijd het blaadje djeroek poeroet heel fijn en snijd de serehstengel in grove stukken.
Breng 2,5 dl water aan de kook, voeg de suiker, de sereh en de fijngesneden djeroek poeroet toe en wacht tot suiker is opgelost. Vuur onder de pan uitzetten en de rijstazijn en wat zout toevoegen. Overscheppen in plastic bakje en de hele Shiitakes er door heen roeren. Steeltjes vooraf verwijderen of aan tafel op het bord.
Shiitakes enkele uren in de koelkast bewaren en voor gebruik sereh verwijderen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.