Serranoham is luchtgedroogde ham afkomstig van het Spaanse witte varken ‘Cerdo Blanco’. De ham is vetarm en rijk aan ijzer. Serrano komt van het woord ‘sierra’: gebergte, ham uit de bergen.
De beste Serranoham komt uit Trevélez in de streek Las Alpujarras, waar prachtige witte dorpjes tegen berghellingen gebouwd zijn. Door de hoge ligging is de lucht zuiver en droog, ideaal voor het drogen van ham.
Koningin Isabel II vond de ham uit Trevélez zo lekker dat ze deze in 1862 het koninklijke zegel gaf.
In dit recept wordt de ham ingesmeerd met witte chocolade. Daaronder een koekje van Parmezaanse kaas en gekookte aardappelen gemarineerd in Spaanse chardonnay-azijn. De smaken zoet, zout en zuur gaan in dit gerecht perfect samen!
Smakelijk eten! Buen provecho!
Recept: Serranoham met witte chocolade
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
kopen
12 plakken serranoham
50 gram witte chocolade
100 gram geraspte parmezaanse kaas
4 aardappelen (vastkokers)
Chardonnay-azijn
Gemengde sla
koken
Een bakplaat bedekken met bakpapier of een siliconenmatje gebruiken. Vier ronde serveerringen vullen met een laagje geraspte parmezaanse kaas van ongeveer 1mm dikte. Aandrukken en in een oven op 200 C goudbruin bakken. Uit de oven halen en ring voorzichting verwijderen. Kaaskoekjes af laten koelen.
Aardappelen schillen en gaar koken in water met zout. Aardappelen afgieten en in 1cm dikke plakken snijden. De lauwarme aardappelen marineren in een laagje chardonnay-azijn (of andere witte wijnazijn).
Breek of hak de witte chocolade in stukken en doe deze in een kom of pan. Vul een andere pan met water en zet op een laag vuur. Zet hier de pan met de chocolade op, zorg dat de bodem van de pan het water niet raakt en smelt zo de chocolade. Roer regelmatig door. Chocolade niet warmer dan 45 C laten worden.
Smeer de plakken serranoham in met de gesmolten witte chocolade.
Maak een eenvoudige dressing van olijfolie, mosterd en wat wijnazijn.
Leg op elk bord een stuk of drie gemarineerde aardappelplakken. Leg hierop het koekje van parmezaanse kaas. met daarop wat gemengde sla met dressing en drie plakken ‘opgevouwen’ serranoham.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.