Kerstmenu 2011 Amuse.
Wat eten we met kerst?
Om te beginnen een amuse: Blini met crème fraîche, walnoot en pompoen.
Kijk ook even naar het bijna hilarisch filmpje waarin een jonge scandinavische kok op eigen wijze blini maakt. Zou hij familie zijn van de Zweedse kok uit de Muppetshow? Let vooral ook op de geluidjes die de kok maakt en steekt hij nu op het laatst van alle (in)spanning zijn tong uit de mond?
Wij beloven een kerstmenu dat niet moeilijk te maken is…maandag 19 december is het kerstmenu compleet.
Klik hier voor een pdf-bestand van alle kerstrecepten 2011.
Recept: Blini met creme fraiche, walnoot en pompoen
Hoeveelheden voor 4 personen
Kopen
voor het beslag voor minimaal 12 blini’s ter grootte van een poffertje
3 dl water
1 dl melk
2 theelepels gedroogde gist
1 theelepel suiker
350 gram boekweitmeel
Snufje zout
1 ei gesplitst
30 gram boter, gesmolten, voor het bakken
Topping:
Crème fraîche
150 gram pompoen
50 gram walnoten
1 citroen
Parmezaanse kaas (stukje)
Olijfolie (extra vergine)
Koken
Verwarm water en melk tot lauw en los hierin de gist en suiker op. Roer de helft van het boekweitmeel erdoor. Laat het beslag op een warme plek 1-2 uur rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek.
Klop het zout, de eidooier en de rest van het meel door het beslag en laat het nog 1 uur rijzen.
Schil de pompoen en snijd in dikke plakken. Kook beetgaar en laat afkoelen. Snijd in brunoise (hele kleine dobbelsteentjes).
Kraak de walnoten en rooster de gepelde walnoten tot lichtbruin in een anti-aanbakpannetje. Af laten koelen en in kleine stukjes hakken.
Rasp de schil van de citroen (alleen het geel)
Klop het eiwit stijf. Spatel vlak voor dat je gaat bakken het stijfgeklopte eiwit door het beslag, dat vrij dik moet zijn.
Vet een pan in met boter of olie en schep er met een lepel wat beslag in. Bak de blini tot de bovenkant droog is en draai dan om en bak de andere kant nog even. Maak de blini zo groot als een poffertje. (makkelijker is om een poffertjespan te gebruiken)
Geef per bord drie blini’s en leg er een theelepel (of meer naar smaak) crème fraîche op, daarboven op wat stukjes pompoen en walnoot, wat peper en zout en geraspte citroenschil.
Rasp er een beetje parmezaanse kaas overheen en druppel op het bord olijfolie om de blini’s heen.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.