Kip: wij zijn er dol op!
De saus in dit gerecht wordt gebonden met een klassieke liaison van eidooier en room.
Ooit de film Dangerous Liaisons gezien? De film is gebaseerd op Les Liaisons Dangereuses, een verhaal uit de 18 eeuw over decadentie, verleiding, wraak en verzoening. Zo heftig als in het verhaal gaat het er in dit recept niet aan toe.
We willen je natuurlijk wel verleiden… tot het maken van het recept.
Niks dangereux…gewoon even goed opletten dat de saus niet gaat schiften. Resultaat: een fluweelzachte structuur met een romige smaak die prima past bij de licht pikante kip.
Wijnadvies bij dit recept: Terra Incognita Mâcon Villages Blanc Vieilles Vignes
Recept: Kipdrumsticks in riesling en mineolasap
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Kopen
8 kipdrumsticks
1 Mineola
1 ui
2,5 dl riesling
2,5 dl kippenbouillon
0,5 dl room
1 eidooier
Klein stukje kaneelstok (0,5 cm)
250 gram kleine champignons
1 kleine teen knoflook
1,5 theelepel cayenepeper
7 takjes tijm
Olijfolie
peper/zout
koken
Knoflookteen persen, tijmblaadjes van de takjes ritsen en fijnhakken. Vermengen met de cayennepeper, wat zout en een klein scheutje olijfolie tot een dikke pasta.
Kipdrumsticks onder het vel insmeren met de cayenne/tijmpasta. Bij de kipdrumsticks op de foto is het bovenstuk bot van de drumstick afgehakt en het vel tot het begin van het dikke gedeelte van de drumstick verwijderd.
Kipdrumsticks in een braadpan aanbraden tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Uit de pan nemen.
Wat olie of boter toevoegen en de gesnipperde ui toevoegen enkele minuten goudgeel kleuren, afblussen met de riesling. Mineolasap, kippenbouillon en het kleine stukje kaneelstok toevoegen. Kipdrumsticks in de pan erbij doen en het
geheel 1 uur laten sudderen.
Kip uit de pan nemen en het vocht zeven.
Champignons in de pan bakken en daarna het gezeefde vocht weer in de pan doen, en verwarmen (niet koken). Eidooier en room door elkaar kloppen. Pan van het vuur afhalen en een paar lepels van het vocht door de liaison roeren en dit mengsel daarna al roerende aan de rest van het vocht voegen. Saus op een sudderpitje al roerende even verder laten binden. Eventueel nog een extra scheutje room aan de saus toevoegen.
Naar smaak peper en zout toevoegen.
Saus met de champignons op een bord scheppen en op elk bord 2 kipdrumsticks leggen.
Geef er bijvoorbeeld tagliatelle bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.