Een boterham met kaas uit een zakje? Mwa, wij hebben liever een andere lunch: een sandwich met geplukte kip, djeroek poeroet, korianderblad en sesamzaad bijvoorbeeld.
Voor wat extra pit gebruikten we Sriracha, de ’too hot to handle’ chilisaus. We maakten de Sriracha met honing, citroensap en Chinees vijfkruidenpoeder tot een saus die goed te hanteren is en lekker smaakt bij de kip.
Een sandwich willen wij ook uit het vuistje kunnen eten. Niet meer dan drie lagen dus, heel behapbaar.
Onze sandwich was gemaakt van ‘Pane per tramezzini al pomodoro’, Italiaans brood voor sandwiches waarin tomaten zijn verwerkt. Je koopt het bij de groothandel of bij een Italiaanse delicatessenzaak. Wit casinobrood is een prima vervanger!
Wijnadvies bij dit recept: Valdegracia Tinto
Recept: Sandwich kip met Srirachasaus
Hoeveelheden voor een lunchgerecht voor 4 personen
Kopen
1/2 komkommer
2 tomaten
400 gram kipfilet
12 sneetjes wit casinobrood of gebruik Italiaanse ‘pane per tramezzini’ (groothandel of delicatessenzaak)
2 eetlepels Srirachasaus
1 eetlepel honing
4 eetlepels citroensap
1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
4 blaadjes djeroekpoeroet
Bosje korianderblad
Wit sesamzaad
Koken
Vul een pan met water en leg er de kipfilet in. Zorg dat de filet helemaal onder water ligt en kook deze langzaam gaar (evt. in kippenbouillon) in ongeveer 15 minuten.
Haal de kipfilet uit de pan en laat afkoelen.
Doe 2 eetlepels wit sesamzaad in een koekenpan en rooster dit. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Vermeng 2 eetlepels Sriracha met 1 eetlepel honing, 4 eetlepels citroensap en 1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder. Proef en breng op smaak.
Was en snijd de komkommer in dunne plakjes. Doe hetzelfde met de tomaten.
Pluk de kip in dunne repen.
Haal de nerf uit de djeroekpoeroetblaadjes. Leg ze op elkaar, rol de blaadjes op en hak deze heel fijn.
Doe wat olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes kip kort op hoog vuur goudbruin. Voeg de fijngehakte djeroekpoeroetblaadjes toe.
Haal uit de pan en laat wat afkoelen.
Snijd de korsten van het casinobrood af en smeer elk sneetje dun in met wat mayonaise.
Beleg een laag brood met wat komkommer, tomaat, korianderblad en met wat kipfilet. Lepel steeds wat Sriarchasaus over de kip en strooi er als laatste wat sesamzaad over.
Maak zo in totaal drie lagen en snijd deze in de gewenste vorm.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.