Een prachtige pompoen van eigen teelt krijgen wij niet zo vaak. Maar nu brachten vrienden die een glaasje wijn kwamen drinken er zomaar een mee. Zo mooi dat je er het liefst meteen iets van wilt gaan maken!
Allerlei ideeën kregen we, dus de volgende dag zijn we direct aan de slag gegaan. We maakten Oosterse pompoen uit de oven (daarover later meer) en we maakten dit lekkere borrelhapje: Vegetarische bitterballen van pompoen met een frisse ‘dip’.
Het heeft zo ongeveer alles: een volle smaak, beetje pittig, beetje zoet, beetje zacht, beetje knapperig en ook een beetje fris. We waren er enthousiast over.
En onze vrienden? Die waren helaas weer thuis toen de balletjes klaar waren. Volgende keer beter…
Recept: Vegetarische bitterballen van pompoen met sojacrème
Hoeveelheden voor 6 personen
Kopen
Voor de pompoenballetjes:
600 gram pompoen
75 gram pompoenpitten
Sap van een halve limoen
25 gram bloem
2 tenen knoflook
1 eetlepel gehakte verse tijm
1 eetlepel gemalen komijnzaad
1 theelepel kaneel
Peper en zout
Paneermeel
Zonnebloemolie om in te frituren
Garnering:
2 appels (bijvoorbeeld fuji)
Voor de crème:
100 gram Alpro Soya Mild & Creamy
80 gram eiwit
Sap van 1 limoen
200 ml zonnebloemolie
Koken
Bereiding van de crème:
Doe alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie in een maatbeker of kom. Meng door elkaar met de staafmixer. Voeg vervolgens heel langzaam in een dun straaltje de zonnebloemolie toe. Ga door met staafmixen tot alle olie is opgenomen en … neem er even de tijd voor, dat komt het resultaat ten goede! Door de olie langzaam toe te voegen wordt hij goed opgenomen en vermengt mooi met de andere ingrediënten.
Door de eiwitten zal het mengsel opstijven en langer stevig blijven.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Bereiding van de pompoenballetjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de pompoen en snijd hem in stukken van ongeveer 5 cm. Doe de stukken pompoen in een overvaste schaal en giet er royaal olijfolie over. Vermeng de pompoen met de knoflook, komijn, tijm en kaneel. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de pompoen in circa 1 uur gaar worden.
Rooster de pompoenpitten zonder vet in een pannetje. Maal 2/3 van de pompoenpitten fijn en laat de rest heel. Als de pompoen gaar is, doe je hem over in een kom of beker en pureer je de pompoen met bijvoorbeeld een pureeknijper of staafmixer. Vermeng de gepureerde pompen met het limoensap, 25 gram bloem, 50 gram gemalen geroosterde pompoenpitten en 25 gram hele pompoenpitten. Goed doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Een half uur in de koelkast laten opstijven.
Draai balletjes van het pompoenmengsel. Gebruik ongeveer een eetlepel pompoen per balletje. Rol de balletjes door paneermeel en frituur ze goudbruin in een friteuse of pan op het vuur (180 graden).
Garnering:
Was de appels en ontdoe ze van de klokhuizen. Snijd ze in dunne partjes.
Geef per persoon bijvoorbeeld 3 balletjes met wat crème en stukjes appel als borrelhapje af als voorgerechtje.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.