Arganolie is in Nederland nog vrij onbekend. De Arganboom groeit in Zuidwestelijk Marokko en is door de Unesco in 1998 toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst om de boom te beschermen tegen uitsterven.
Van de noten van de Arganboom wordt olie gemaakt die rijk is aan vitamine A en E en onverzadigde vetten. Door de zeldzaamheid van de boom, het handmatige plukken en het bewerkelijke proces om olie uit de noten te persen is de olie duur. Arganolie wordt ook wel het vloeibare goud van Marokko genoemd.
De olie kan culinair of cosmetisch worden gebruikt. De een smeert het in zijn haar of op de huid en de ander giet het over de couscous. De culinaire olie heeft een ander bewerkingsproces dan de cosmetische. Culinaire olie wordt geperst uit geroosterde noten.
Arganolie heeft een sterke smaak die nog het meest aan hazelnoot doet denken. Hij smaakt lekker bij een salade van geroosterde paprika, maar ook bij een stoofschotel van kip met couscous of over een gegrilde vis.
Collega Faiza raadt ons aan een scheutje arganolie over een salade te gieten; haar man Abdel maakt met arganolie een traditioneel ontbijt met Amlou. Amlou is een mengsel van gemalen amandelen vermengd met honing en arganolie. Smeer wat amlou op brood en drink er muntthee bij. Volgens Abdel is arganolie supergezond. Goed tegen reuma, cholesterolverlagend en niet onbelangrijk…goed voor het libido.
Wij gebruikten deze biologische arganolie die we kregen van www.arganwinkel.nl als smaakmaker over een gepocheerd eitje in een heerlijke witte bonensoep met als extra spannend ingrediënt Limu Omani (gedroogde limoen).
Foto’s en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.