Het recept voor dit feestelijke kippetje komt uit het kookboek The Dutchman’s Kitchen van Dirk-Jan Zonneveld. Dirk-Jan heeft het recept weer uit De verstandige Kock, een kookboek uit 1667:
Om een hoen met oranjeschille te stoven:
Neemt een hoen, braet bykans murru, treckt van de spit. Neemt oranjeschillen in quartieren gesneden, ziedse murru in water. Neemt een schoone pot Rinse wijn, doet de oranjeschillen daerin en suycker om soet te maken. Doet dan het hoen daerin, laet samen stoven tot genoegh is. Dan samen opgeschept en wel met caneelpoeyer bestroyt.
Dit recept werd door Dirk-Jan aangepast zodat ook wij het makkelijk kunnen maken. Bij het maken van dit gerecht uit de Gouden Eeuw zongen wij mee met de muziek van The Beach Boys, Good Vibrations. Maar laat niets je beletten één van de Koningsliederen uit je luidsprekers te laten schallen. Het maakt ‘u-mag-mij-noemen-zoals-u-wilt-omdat-u-daarmee-op-uw-gemak-kunt-zijn’ Willem-Alexander helemaal niet uit….
Hieronder het protocol om de Oranjekip te maken. Veel plezier morgen allemaal!
Protocol voor Oranjekip
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kipkarbonades, te beginnen op hun velzijde, op matig vuur in 10 minuten rondom bruin. Doe de kip over op een schaal.
Schep het bakvet uit de pan, maar laat 1 eetlepel achter. Bak hierin de sjalotten zachtjes glazig. Snijd met een dunschiller of mesje brede repen van het oranje deel van de sinaasappelschil (zonder het wit!). Doe de kipkarbonades met de repen sinaasappelschil terug in de pan en schenk de wijn en bouillon erbij. Breng het vocht aan de kook. Leg het deksel erop en zet de pan in de oven. Laat de kip zo in 50-60 minuten gaar worden.
Leg de kipkarbonades op een serveerschaal en houd ze warm in de oven. Neem de repen sinaasappelschil uit het stoofvocht en laat het op hoog vuur inkoken tot 250 milliliter. Haal de pan van het vuur. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer het mengsel van het vuur af door de saus zodat deze bindt. Proef of er nog peper en zout bij moet. Schenk de saus over de oranjekip, stuif er wat kaneel over en klaar ben je.
Wij aten er een eenvoudige salade bij en frites.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.