Wina kennen we ook nog van de vorige wedstrijd. Deze keer zendt ze een bietengerecht in.
Recept: Bietengerecht
Ingrediënten:
3 middelgrote gekookte rode bieten; evt zelf gekookte verse bietjes
1 grote handvol waterkers; gewassen en uitgelekt
1 klein bosuitje
4 dl boeren karnemelk
zout
peper
4 gepelde halve walnoten
4 jeneverbessen
1 theelepel fenegriekzaad
1/2 dl water
50 gram suiker
2 eetlepels appelciderazijn
2 eetlepels walnootolie
2 eetlepels jonge jenever
Bereiding:
Hang een zeef boven een kom en leg er een schone dubbelgevouwen theedoek in. (geen wasverzachter met geurstoffen gebruikt bij het wassen!)
Giet er de karnemelk in, dek deze af met plastic vershoudfolie en laat deze 24 uur in de koelkast uitlekken.
Breng het water met de suiker aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Vermeng de siroop met de appelciderazijn, de walnootolie en de jonge jenever.
Breng het mengsel op smaak met een snufje zout, laat het afkoelen en giet het in een klein knijp-flaconnetje.
Verpulver de walnoten en jeneverbessen en laat ze, samen met de fenegriekzaadjes, in een kleine, hete, droge koekenpan licht roosteren.
Laat het mengsel afkoelen.
Houd 4 mooie, kleine waterkerstoefjes apart en hak de rest heel fijn. Schep de hangop uit de zeef en klop er de fijngesneden waterkers door en breng de hangop op smaak met zout en peper.
Snijd het donkergroene deel van het bosuitje weg en snijd de rest in ragfijne ringetjes.
Pel de bietjes en schaaf ze in flinterdunne plakjes. Schik deze, spiraalvormig en dakpansgewijs over het midden van 4 koele borden.
Sprenkel er de siroop over en strooi er de geroosterde notenmassa en de bosui-ringetjes over. Leg in het midden een bolletje hangop, gegarneerd met een toefje waterkers.