Op de valreep nog een recept voor een Hollandse salade, zelf noemt Marlies het een herfstsalade. Ze heeft een eigen site: www.marlieslekkers.nl.
Recept: Hollandse Salade
Ingrediënten:
– 4 kleine aardappelen
– 4 stronkjes witlof
– 1 citroen
– 2 el olijfolie
– 2 gekookte bietjes
– 1 sinaasappel
– 1 handje amandelen
– 1 klein handje rozijnen
– 1 klein handje peterselie
– 1 klein handje geraspte oude kaas
– 4 el volle yoghurt
– 1 el witte wijnazijn
– 1 tl mosterd
– 2 tl honing
– 1 tl kerriepoeder
– zout & peper
Bereiding:
Kook de aardappeltjes in de schil gaar in gezouten water. Snijd 2 stronkjes witlof in de lengte in vieren. Smeer er een klein beetje olijfolie op. Gril de witlof rondom in een hete grillpan tot hij zacht is en de grillstrepen er goed op staan. Leg op een bord, besprenkel met wat citroensap en honing. Rooster de amandelen even kort in de nog hete grillpan voor meer smaak.
Meng yoghurt met mosterd, honing, olijfolie, witte wijnazijn, kerriepoeder, peper en zout voor de dressing. Proef of het lekker is. Het is de bedoeling dat het een romige, pittige dressing is. Te weinig zoet? Meer honing. Te weinig zuur? Meer azijn. Te flauw? Meer zout.
Snijd de overgebleven rauwe witlof, gekookte bietjes en sinaasappel in stukken. Zo groot als je lekker lijkt in een salade. Meng dit met de gegrilde witlof, gekookte aardappeltjes en geroosterde amandelen. Maak de salade af met verse peterselie, wat rozijntjes en geraspte oude kaas. En die lekkere dressing natuurlijk.