Lekker eten met kerst zonder al te veel gedoe? Varkensfilet met rucolapesto, geroosterde groenten en aardappelpuree is een gemakkelijk te maken hoofdgerecht!
De rucolapesto, aardappelpuree en geroosterde groenten kun je als je dat wilt al van tevoren maken. Dat scheelt weer wat kerststress. Het vlees smaakt het lekkerste als je het na het braden meteen serveert.
Recept: Varkensfilet met rucolapesto en geroosterde groente
kopen
500 gram biologische varkensfilet aan een stuk
50 gram Roomboter
Olijfolie
1 teentje knoflook uit de pers
1 takje verse rozemarijn
4 blaadjes verse salie
1 glas droge witte wijn
Peper en zout
Rucolapesto (recept op onze site)
500 gram pastinaken
500 gram Bospeen
500 gram kruimige aardappelen
50 gram Parmezaanse kaas
3 dl melk
klontje boter
peper en zout
Koken
- Verwarm de oven voor (190 graden hetelucht of 210 graden conventionele oven). Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte.
- Het stuk varkensfilet op hoog vuur kort rondom bruin bakken in de roomboter met een scheutje olijfolie. Voeg dan een glas droge witte wijn toe en de rozemarijn, salie, teentje knoflook, wat peper en zout. Op een laag vuur met het deksel op de pan in gedurende 20-25 minuten langzaam laten garen.
- De groenten schillen. De pastinaak in de lengte doorsnijden, snijd ze in dezelfde dikte als de bospeen. Doe de groenten in een schaal of ovenvaste pan, giet er wat olijfolie over en zet de groenten in de voorverwarmde oven. Regelmatig omscheppen en garen in ongeveer 15-20 minuten.
Wil je groenten later weer opwarmen? Doe dat gewoon in een pan op het vuur, regelmatig omscheppen.
- Zet de aardappelen met ruim water en wat zout op en breng aan de kook. Gaar ze in ongeveer 20 minuten. Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureeknijper of stamp ze fijn. Maak de melk warm en voeg deze in gedeelten aan de aardappelen toe tot je een smeuïge puree hebt.
Wil je de puree later weer verwarmen? Doe dat dan in een pan op het vuur en voeg wat extra warme melk toe, blijf goed omscheppen tijdens het opwarmen om aankoeken van de puree aan de pan te voorkomen.
- Maak de puree voor het opdienen af door een klont boter en de Parmezaanse kaas toe te voegen aan de aardappelpuree. Roer goed door en breng op smaak met wat peper en zout.
- Maak de rucolapesto zie recept op onze site. Serveer deze koud bij het vlees.
- Haal het vlees uit de pan en snijd het in plakken.
Serveer het vlees op een schaal of op bord en lepel er wat van het braadvocht overheen. Geef er de rucolapesto, aardappelpuree en de geroosterde groenten bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.