Wij houden van het flinterdunne Griekse filodeeg vanwege het dunne en krokante korstje na het bakken.
Je kunt het zelf maken, maar dat is een delicaat werkje waar wij ons maar niet aan wagen. Er is prima kant en klaar filodeeg te koop bij supermarkten en bij Griekse of Turkse winkels.
Het beste is wel om ongevroren filodeeg te gebruiken. Dit is zacht en soepel en daardoor gemakkelijker te verwerken dan het vaak uitgedroogde deeg uit de vriezer.
De deegvellen die je koopt bij de Griekse of Turkse winkel zijn meestal erg groot, maar je kunt ze gewoon in de vorm en maat snijden die je wilt.
Voor de vulling gebruikten wij de overgebleven restjes gegrilde kip. Maar je kunt natuurlijk ook gebraden of gekookte kipfilet gebruiken voor de vulling.
Recept: Kip in filodeeg
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Kopen
Filodeeg
2 kipfilets (400 gram)
1 ui
2 tomaten
1 eetlepel verse dille
1 eetlepel verse of gedroogde oregano
1 theelepel pul biber (chilivlokken)
1 eetlepel citroenzestes
200 gram Feta
1 bol Mozzarella
Olijfolie
Koken
Restjes gegrilde kip gebruiken of voor dit recept twee kipfilets garen, je kunt ze zachtjes bakken of koken en af laten koelen. Scheur de kipfilet dan in kleine repen en doe in een kom.
1 ui fijn snipperen, de tomaten ontzaden en in kleine stukjes snijden. Doe de ui met wat olijfolie in een pan en fruit even tot de uiensnippers verkleuren, doe er daarna de tomatenstukjes erbij. Voeg wat water toe en laat op het vuur staan tot al het vocht verdampt is. Laat afkoelen.
Hak de dille en oregano fijn, haal met een zesteur de schil van de citroen af. Doe dit samen met de pul biber (chilivlokken) bij de kip, roer goed door elkaar en voeg naar smaak wat zout toe.
Haal het deeg uit de verpakking en leg er om uitdrogen te voorkomen een vochtige doek overheen.
Pak een vel deeg en snijd dit in de vorm die je wilt. Wij sneden het deeg in repen van ongeveer 30×15 cm. Voor dit recept gebruik je in totaal 24 op maat gesneden vellen filodeeg.
Bestrijk het deeg met gesmolten boter of olie. Leg hier een tweede vel geolied deeg bovenop.
Leg wat reepjes kip op het deeg (ongeveer 4 cm vanaf de onderkant), wat van het tomaat/uimengsel, kruimel er wat feta overheen en als laatste wat mozzarella.
Zorg dat je er niet een te grote hoeveelheid ingrediënten op legt want dan scheurt het deeg.
Rol/vouw het deeg voorzichtig op. Eerst de zijkanten naar binnen en dan van onderaf naar boven oprollen. Zorg dat de uiteinden dichtplakken door er eventueel wat extra olijfolie op te smeren.
Bak de pakketjes op een met olie ingevette bakplaat in een oven van 180 graden goudbruin in ongeveer 15-20 minuten.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.