Vandaag zou mijn moeder 75 jaar zijn geworden. Terwijl we vanmiddag over de begraafplaats liepen, stelde ik me voor hoe zij de dag zou hebben doorgebracht.
’s Ochtends na de koffie met een stukje taart zou ze naar buiten willen. Zo’n prachtige zonnige dag, stralend blauwe lucht: Even een frisse neus halen! Binnen zitten kunnen we nog de hele middag en er is tijd genoeg voor een flinke wandeling voordat er ’s middags bezoek komt.
Voor het aperitief worden er een paar lekkere flessen wijn uit de kast gehaald, waar de gasten wel raad mee weten. Voor mij zou ze Leffe Blond in huis hebben gehaald. Het bezoek heeft geen haast om te vertrekken, want er zijn voldoende borrelhapjes om de eerste trek mee te stillen.
Mijn moeder hield van koken. Het avondmaal zou ze al hebben voorbereid, zodat ze zich rustig kon wijden aan de apéro. Geen probleem als er nog iemand mee blijft eten, want er is genoeg.
En wat zou ze gemaakt hebben? Om te beginnen een soepje waarschijnlijk, want mijn moeder hield van soep. Daarna misschien wel eendenborst met Riesling-preisaus, een recept naar Paul Fagel dat het altijd goed deed. Als toetje een kaasplankje? Of Cointreau”pudding”? En tot slot natuurlijk een kopje koffie (met een drankje voor wie dat nog wil).
Recept: Eendenborst met Riesling-preisaus en aardappelgratin
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
500 gram dungeschaafde aardappelplakjes (vastkokend)
Scheutje melk
Zout
1 dl slagroom
100 gram geraspte gruyère
Knoflook
Boter om in te vetten
300 gram wit van prei
3 dl Moezelwijn
1 dl slagroom
Witte peper, zout
2 eendenborsten
Peper, zout
1 eetlepel olijfolie en boter
Koken
Oven voorverwarmen tot 175 graden. De plakjes aardappel 3 minuten koken in ruim water met een scheutje melk en wat zout. In een vergiet afspoelen met koud water.
Droogdeppen met keukenpapier. Mengen met 1 dl slagroom, 50 gram geraspte gruyère en wat uitgeperste knoflook.
Overbrengen in een beboterd schoteltje. De rest van de kaas erover strooien. Een minuut of 20 in de oven zetten voor een goudbruin korstje.
De fijngesneden prei tien minuten met een deksel koken in de wijn. De wijn zonodig laten inkoken tot 1 dl. Pureer de wijnprei met de staafmixer (of in de blender) met de room, zodat een aangename saus ontstaat. Wat peper en zout erbij. Nog even doorkoken. Warm houden.
De eendenborst met een scherp mes inkruipen op het vet. Met peper en zout bestrooien. Eerst de velkant ongeveer 5 minuten bruinen in een mengsel van olie en boter. Daarna de andere kant ca. 5 minuten. Houd een kortere baktijd aan als je kleine eendenborstfilets hebt of als je de eendenborst graag roder hebt dan medium.
Snijd de eendenborst in zeer dunne plakken en leg deze in waaiervorm op het bord. Schep wat preisaus hier half overheen. Serveer met het aardappelschoteltje en een goede Minervois.
Tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.