Mahshi zijn gerechten uit het Midden-Oosten bestaande uit uitgeholde en gevulde groenten en fruit: aubergines, courgettes, artisjokken, dadels of gevulde gedroogde abrikozen. Mishmish betekent abrikoos vandaar de klinkende naam voor dit gerecht: Mishmish Mahshi.
Mahshi vormen vaak een onderdeel van een heel scala aan kleine gerechten die op tafel worden gezet. Wij gebruikten voor het maken van deze mishmish mahshi een recept uit “De Libanese keuken” van Ghillie Basan en pasten het hier en daar een beetje aan.
Dit is een vegetarische versie. Lekker met wat stokbrood om in de heerlijke saus te dopen.
Shàhiya tayiba! Eet smakelijk.
Recept: Gevulde gedroogde abrikozen. Mishmish Mahshi
Hoeveelheden voor 16 stuks (voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht)
Kopen
16 gedroogde abrikozen
1 gesnipperde ui
2 eetlepels pijnboompitten
1 eetlepel gedroogde rozijnen
175 gram risottorijst
1 theelepel kaneel
2 theelepels gedroogde munt
1 theelepel suiker
1 grote ontvelde tomaat
1 theelepel tomatenpuree
1 teentje knoflook
peper en zout
50 ml olijfolie
sap van 1 citroen
2 theelepels suiker
1 theelepel granaatappelmelasse
water
Koken
Breng water aan de kook en wel hierin de abrikozen gedurende ongeveer 10 minuten. Giet af en laat de abrikozen afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui en fruit deze in wat olijfolie tot deze begint te kleuren, voeg dan de pijnboompitten toe en laat ze al roerend bruin worden.
Voeg de rijst toe en roer tot deze lichtgekleurd is en bedekt met olie. Doe dan de kaneel, munt, suiker, tomaat, tomatenpuree, knoflook en peper en zout erbij. Roer alles goed door elkaar.
Voeg zoveel water toe dat de rijst helemaal onder water staat. Breng de rijst aan de kook, roer door en zet het vuur lager. Laat zo garen tot al het water is verdampt. Neem dan de pan van het vuur.
Snijd de abrikozen aan een kant open, zodat je ze kunt vullen. Vul de abrikozen met het rijstmengsel.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en plaats hierin de abrikozen met de opening naar boven, dicht naast elkaar, zodat ze blijven staan. Meng olijfolie, citroen, suiker en granaatappelmelasse en schenk dit tussen de gevulde gedroogde abrikozen. Giet er dan zoveel water bij dat het vocht tot halverwege de abrikozen komt.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in deze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder na 20 minuten het folie en laat de gevulde gedroogde abrikozen zonder folie nog een 5 minuten in de oven staan zodat de bovenkant iets bruiner kleurt.
Foto’s, recept en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.