Twee weken geleden waren we in Zweden om familie te bezoeken. Lekker bijkletsen doe je in Zweden het liefst tijdens een fika, een Zweedse variant op high tea. Een fika kan natuurlijk gewoon thuis, maar wij reden door het winterlandschap naar een waar taartjespaleis: Taxinge Slott in Nykvarn, zo’n uurtje rijden van Stockholm.
Daar troffen we een buffet vol huisgemaakte zoetigheden aan in een 19e eeuwse omgeving. Volgens Taxinge Slott zelf zijn ze het grootse kakbord (Zweeds voor taartjesbuffet) van Noord-Europa. Je zou alles wel willen proeven, maar dat ga je merken aan je gewicht én je voelt het in je portemonnee. Enige zelfbeheersing is dus geboden!
Zweden zijn zo gek op zoetigheden en zo trots op hun thuisbaktraditie dat ze er zelfs feestdagen voor hebben. Zo is 4 oktober Kanelbullens Dag. En vroeger werd er op Vette Dinsdag, de laatste dag voor het vasten, Semlor gegeten: witte broodjes gevuld met amandelspijs en een toef slagroom. Semlor zijn nog steeds populair en worden net als kanelbullar (kaneelbroodjes) vaak gegeten.
Van Heinz, de vader van onze schoonzus, kregen we een Zweeds kookboek: Simply Swedish van Margareta Schildt Landgren. De kanelbullar waren het eerste dat we thuis uitprobeerden. Het recept voor de kanelbullar is voor 40 broodjes. Met de hand kneden van het deeg is een tijdrovende klus, dus als je in het bezit bent van een keukenmachine waarmee je deeg kunt kneden: gebruiken!
We zijn uitgegaan van het recept uit het kookboek. Onze Zweedse schoonzus geeft het advies om meer vulling (suiker, boter en kaneel) te gebruiken en eventueel rozijnen en geschaafde appeltjes toe te voegen.
Voor het bakken wordt over de kaneelbroodjes meestal parelsuiker gestrooid. Dat hadden wij niet in huis, dus op onze broodjes (meer koekjes eigenlijk) zie je geen suikerkorrels.
Het lekkerst zijn de kaneelbroodjes als je ze meteen eet, Je kunt ze bewaren in een luchtdichte trommel, maar bewaar ze niet te lang want ze drogen snel uit.
Recept: Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes
Kopen
50 gram verse gist (of vervang door instant gist)
1 x 100 en 1 x 50 gram boter
500 ml melk
100 gram siroop (wij gebruikten Golden Syrop) of vervang door 100 gram kristalsuiker
50 gram kristalsuiker
4 theelepels gemalen kaneel
mespunt zout
ongeveeer 1,5 kg speltbloem
1 ei
2 theelepels parelsuiker
evt. papieren vormpjes
Koken
Verkruimel de gist in een schaal.
Smelt 100 gram boter in een pan zonder deze te laten verkleuren en voeg hieraan de melk toe. Verhit tot een temperatuur waar je nog net je vinger in te kunt houden. Als de vloeistof te heet wordt, zal de gist niet rijzen, als deze te koud is zal het rijzen langer duren. Giet de verwarmde vloeistof over de gist in de schaal en meng zodat de gist oplost. Doe er dan de Golden Syrop (of suiker) en zout bij.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe (dit kan met de hand, maar voor het gemak is het beter om een keukenmachine te gebruiken om het deeg te mengen). Dek dan de schaal af met een doek en laat het deeg een half uur op kamertemperatuur rijzen.
Kneed dan het deeg en vorm het tot een gladde bal. Verdeel de bal in twee delen en rol ze uit tot rechthoekige lappen. Maak de vulling door 50 gram zachte boter met 50 gram suiker en de kaneel te vermengen en strijk de vulling over het deeg uit.
Rol het deeg in de lengte op. Snijd van elke lap deeg 20 stukken af. In totaal heb je dan 40 broodjes. Leg de broodjes op een bakplaat die bedekt is met bakpapier (of gebruik papieren vormpjes). Laat nog een half uur afgedekt rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 225 graden (heteluchtoven). Klop het ei los en bestrijk hiermee de broodjes. Strooi er de parelsuiker overheen (wij gebruikten geen suiker op de broodjes).
Bak de kaneelbroodjes ongeveer 6-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Doe de gebakken broodjes over op een rooster en laat afkoelen.
Foto’s en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.