Griekse hartige taarten ontstonden met name in de noordelijke bergachtige regio’s van Griekenland waar voedsel schaars was en eenvoudig, voedzaam eten nodig was. Taarten kun je vullen met wat je maar wilt en wat er voorhanden is: kaas, wilde kruiden, groenten. Taarten met vlees waren luxueus en worden ook nu nog vooral met Pasen of voor een andere speciale gelegenheid gemaakt.
Spanakopita (spinazietaart) is misschien wel een van de meest bekende Griekse hartige taarten. Als deeg wordt meestal filodeeg gebruikt, maar er zijn ook varianten met een deeg van bloem en water. Soms wordt er aan de spinazietaart behalve spinazie ook andere groenten toegevoegd zoals prei of snijbiet. De taart wordt in de oven gebakken, maar waar met houtgestookte ovens wordt gewerkt en het hout schaars is worden de taarten ook wel gefrituurd. Kortom, hartige taarten zijn ideaal om mee te experimenteren.
Ons recept voor spanakopita is met veel spinazie, veel kaas, citroenrasp én walnoten (gewoon omdat we walnoten lekker vinden en het iets knapperigs toevoegt). De vorm maakt niet zo veel uit, wij gebruiken altijd een rechthoekige vorm, maar een ronde vorm kan natuurlijk ook.
Het filodeeg kopen wij hier in Nijmegen bij Dünya Internationale Supermarkt. Het zijn grote opgerolde vellen die je makkelijk op maat van de vorm kunt snijden. In Griekenland gebruiken ze dikker filodeeg, maar in Nederland kun je meestal maar één soort (heel dun) filodeeg krijgen.
De spinazie moet je wat uitknijpen, maar zorg dat deze nog wel wat vocht behoudt omdat anders de taart te droog wordt. Het is een kwestie van uitproberen.
Kali Orexi! Smakelijk eten!
Recept: Spanakopita, hartige spinazietaart
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Kopen
800 gram (diepvries)spinazie
10 vellen filodeeg, wij gebruikten grote vellen van ongeveer 20×30 cm
500 gram feta
150 kefalotiri of parmezaanse kaas
3 eieren
100 gram walnoten
2 ui
3 tenen knoflook
rasp van 1 biologische citroen
10 takjes gehakte verse oregano of gedroogde oregano
eetlepel gehakte verse dille of gedroogde dille
olijfolie
zout en peper
Koken
Spinazie ontdooien en wat vocht uitknijpen.
Walnoten fijnhakken.
Kefalotiri of Parmezaanse kaas raspen. Feta verkruimelen.
Ui snipperen, knoflook fijnsnijden en samen in wat olijfolie smoren. Af laten koelen en met de spinazie vermengen.
Eieren loskloppen en door het spinaziemengsel roeren. Kaas (feta en kefalotiri of Parmezaanse kaas), gehakte walnoten, kruiden, citroenrasp en peper en zout toevoegen. Proeven op smaak.
Een schaal insmeren met olijfolie. Leg op de bodem een vel filodeeg ingesmeerd met olijfolie, hierop een vel filodeeg en weer insmeren met olijfolie. Dit zo voor in totaal 5 filodeegvellen herhalen. De vellen over de rand van het bakblik laten hangen. Hierop het spinaziemengsel leggen, gladstrijken en weer afdekken met de andere helft van de filodeegvellen ook weer ingesmeerd met olijfolie.
De overhangende filodeegvellen over de vulling vouwen, je kunt er een mooie rand van maken of de vellen gewoon simpel over de vulling ‘omklappen’.
Als laatste nog wat olijfolie over het deeg gieten of uitsmeren en eventueel met een mes insnijden zodat je de taart later makkelijk in stukken kunt verdelen en uit de vorm kunt scheppen.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 30-45 minuten tot de bovenkant goudbruin gekleurd is.
Uit de oven halen, afdekken met een theedoek en voor het snijden even aflaten koelen. De spanakopita kun je als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht of lunchgerecht eten.
Foto’s, recept en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.