Een tijdje geleden waren we in Den Boch om heerlijk uit te eten. Eerst nog een rondje door de stad gemaakt en even bij de boekwinkel binnengelopen. Boekhandel Heijnen is een leuke winkel om rond te neuzen. Allemaal kleine kamertjes en doorgangetjes waar je steeds weer in nieuwe boekenhoekjes terecht komt.
Een van die kamertjes is gevuld met kookboeken. Daar vonden we “Pastei & paté”, een boek van Stéphane Reynaud vol recepten van het Franse land.
Corrine kookt meestal en is dol op kookboeken, vooral voor inspiratie en soms voor een recept. Toen we afgelopen zondag bij vrienden zouden gaan lunchen, heeft Sanne het schort aangetrokken.
Sanne houdt van hartige taart en maakte uit het boek van Stéphane Reynaud de “Kruidenpaté met hazelnoten”. Wij zouden het eerder groentetaart noemen dan kruidenpaté. Eigenlijk is het een groentepastei, zoals onze gastvrouw terecht opmerkte.
In het recept worden hazelnoten gebruikt. Daar hadden we er niet genoeg van, dus het is bij ons een mix van hazelnoten, macadamia en paranoten geworden. Ook lekker in deze verrukkelijke groentetaart!
Tip: sommige supermarkten hebben vers bladerdeeg in de koeling liggen. Deze opgerolde deeglappen zijn gemakkelijk in het gebruik.
Recept: Groentetaart met hazelnoten
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
kopen
2 aubergines
3 paprika’s van verschillende kleuren
2 courgettes
4 uien
2 takjes rozemarijn
1 blaadje laurier
ongeveer 1,5 dl olijfolie
2 bosjes basilicum
250 gram bladerdeeg
100 gram hazelnoten
1 ei
zout en peper
koken
Verwarm de oven op 150 graden.Snijd de aubergines, paprika’s en courgettes in flinke stukken. Snijd de uien fijn. Vermeng alle groenten, 1 takje rozemarijn en een blad laurier en roer de olijfolie erdoor.
Doe het groentemengsel in een grote ovenschaal (wij gebruikten er 2) en zet het 3 uur in de oven (150° C). Roer regelmatig om. De groenten moeten heel zacht worden.
Haal de groenten na ongeveer 3 uur uit de oven. Voeg peper en zout naar smaak toe. Laat het groentemengsel afkoelen.
Zet de oven nu op 180° C. Als de oven op temperatuur is rooster je de hazelnoten 5 minuten in de oven.
Snijd de basilicum heel fijn. Vermeng de basilicum en de hazelnoten goed met de groenten. Hak de hazelnoten eventueel eerst in stukken.
Maak van het deeg 2 gelijke rechthoeken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er een van de lappen deeg op. Verdeel de vulling erop, maar laat rondom een rand van ongeveer een centimeter vrij. Klop het ei los met een lepel water en bestrijk de deegrand ermee.
Leg het tweede vel deeg erop en sluit het pakketje hermetisch door de randen samen goed dicht te knijpen. Druk vervolgens met de tanden van een vork de rand aan, zodat je een mooi ribbeleffect krijgt.
Bestrijk de bovenkant van de groentetaart met de rest van het losgeklopte ei en strooi de rest van de rozemarijn erover. Bak de groentetaart 30 minuten in de oven op 180° C.
Foto’s en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.