Het recept voor deze smaakvolle saffraanrijstkoekjes van paellarijst komt uit het boek Cocina Nueva, de nieuwe Spaanse keuken van Jane Lawson.
Niets moeilijks aan het maken van dit recept. Voor de liefhebbers van een meer knapperige variant: paneren met paneermeel (haal de koekjes eerst door bloem, eiwit en daarna door het paneermeel). Voor wat meer pit voeg je wat extra peper toe.
Sprenkel citroen over de koekjes en geef er een groene salade bij. Schenk er een lekkere rode Spaanse wijn bij bijvoorbeeld Rioja.
Buen provecho!
Recept: Saffraanrijstkoekjes
Hoeveelheden voor een hoofdgerecht voor 4 personen
Kopen
1 tot 1,5 liter kippenbouillon
Olijfolie om in te bakken
1 rode ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
3 plakken prosciutto, fijngehakt
snufje gerookt paprikapoeder
snufje zoet paprikapoeder
plukje saffraandraadjes
330 gram paellarijst
1 eetlepel tomatenpasta (geconcentreerde puree)
4 eetlepels fino (dry) sherry
6 ontpitte zwarte olijven, fijngehakt
2 pimientos del piquillo, fijngehakt (vervang eventueel door puntpaprika, fijngesneden en zacht gegaard)
2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
50 gram manchego, geraspt
Peper en zout
bloem voor het paneren
partjes citroen om erbij te serveren.
Koken
Breng de bouillon aan de kook. Temper het vuur, zodat de bouillon heel zachtjes blijft koken.
Verhit op matig vuur 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Doe de uitjes erbij en bak ze 6-8 minuten, af en toe roerend, tot ze licht goudbruin zijn.
Roer de knoflook, prosciutto, gerookt en zoet paprikapoeder en saffraan erdoor en laat ze 1 minuut meebakken. Doe de rijst erbij en roerbak die 2 minuten, tot de korrels glazig beginnen te worden. Roer er de tomatenpasta en sherry door en giet er na 1 minuut een soeplepel hete bouillon bij. Blijf roeren tot de bouillon volledig door de rijst is geabsorbeerd. Blijf er telkens soeplepels bouillon bijschenken tot de rijstkorrels zacht zijn – dit duurt ongeveer 25 minuten.
Laat de rijst iets afkoelen en roer er vervolgens de olijven, pimento (paprika), peterselie en kaas door. Breng het mengsel op smaak en schep het in een kom.
Laat nog iets verder afkoelen, dek het af en zet 2,5-3 uur in de koelkast, tot het door en door koud is.
Vorm koekjes van het mengsel (wij namen 2 eetlepels, rolden tot een bal en drukte deze plat). Schenk een laagje van 2 mm olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en zet die op matig vuur. Haal de saffraanrijstkoekjes door de bloem (of paneermeel) en bak ze met een paar tegelijk 5 minuten aan beide kanten tot ze krokant, goudbruin en goed heet zijn.
Serveer de saffraanrijstkoekjes met citroen en geef er een groene salade bij.
Foto’s en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.