Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis, oftewel bloemkool.
Gebruik voor dit recept: 1 saaie witte bloemkool.
Bloemkool is gezond, maar oh zo saai. Tijd voor een experimentje: smeer de hele bloemkool in met shoarmakruiden en rooster hem ongeveer een uur in de oven.
Snijd de geroosterde bloemkool in roosjes, doe in een wrap met lekker veel knoflooksaus, tomaatje en wat korianderblad.
Recept: Bloemkool met shoarmakruiden
kopen
Hoeveelheden voor 4 personen
1 bloemkool
Tortillawraps of pitabroodjes
3 tomaten
1 bosje korianderblad of vervang door peterselie.
Voor de knoflooksaus:
3 dl Griekse yoghurt
1,5 eetlepel mayonaise
2 tenen knoflook
peper en zout
Voor de marinade van yoghurt met shoarmakruiden:
4 eetlepels Griekse yoghurt
0,5 theelepel korianderpoeder
0,5 theelepel komijnpoeder
0,5 theelepel gemberpoeder
0,5 theelepel paprikapoeder
0,5 theelepel cayennepeper of chilivlokken
0,5 theelepel kurkuma
0,25 theelepel kaneel
0,25 theelepel nootmuskaat
0,25 theelepel zout
koken
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Bloemkool schoonmaken (bladeren en deel van de stronk verwijderen zodat de bloemkool blijft staan). Grote pan met koud water vullen en zout toevoegen. Hierin de bloemkool gedurende 10 minuten laten staan om evt. beestjes te verwijderen. Daarna afspoelen en droogdeppen.
4 eetlepels Griekse yoghurt vermengen met de shoarmakruiden. Smeer de bloemkool rondom helemaal in met het yoghurtshoarma-mengsel. Zet de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif de bakplaat in de oven en gaar gedurende 45-60 minuten. Prik met een scherp mes in de bloemkool om te checken of deze gaar is.
Maak terwijl de bloemkool in de oven gaart de knoflooksaus door Griekse yoghurt, mayonaise, geperste knoflook, peper en zout te mengen. Snijd de tomaten in schijfjes. Snijd een bosje korianderblad fijn.
Als de bloemkool gaar is uit de oven halen en direct warm gebruiken.
Warm de wraps op in een pan of in de magnetron. Vul de wraps met bloemkoolroosjes, knoflooksaus, tomaat en gesneden korianderblad.
Foto’s, recept en tekst © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.