Sinterklaas vieren? Op Ameland vieren ze Sunneklazen, een feest alleen toegankelijk voor de bewoners van het eiland.
Aan het begin van de avond van 5 december lopen zogenaamde banenvegers op straat om vrouwen en minderjarigen hun huizen in te jagen. Daarna is het de beurt aan de Sunneklazen. Ze zijn onherkenbaar door de maskers die ze dragen. Met een stok (roede) in de hand lopen ze over straat en blazen op toeters.
Vrouwen en minderjarigen kunnen maar beter binnen blijven anders zwaait er wat. De gordijnen in huis worden dichtgedaan. Brandt er toch zichtbaar licht dan wordt het raam ingetikt: duisternis moet er zijn. Als de Sunneklazen het huis of de feestzaal binnenkomen waar de vrouwen zich hebben verzameld en met hun stok op de grond tikken, dan móet de vrouw dansen of over de roede springen.
De meningen verschillen over het ontstaan van Sinterklaas. Het Sinterklaasfeest lijkt terug te gaan naar een oude inwijdingsrite of de goedheiligman zou de plaats in hebben genomen van Wodan. Wodan raasde met zijn dodenleger van krijgers, door de dood zwart gekleurd, door de lucht. Hij reed op een achtbenig paard en had twee zwarte raven op zijn schouder die hem informeerden over het gedrag van de mensen. Om hem en zijn dodenleger gunstig te stemmen werden er bij de stookplaats offergaven neergezet.
Overal in Europa vind je op afgelegen plekken primitieve Sint-Nicolaasriten, inclusief roe en met roet vermomde mannen. Fotograaf Friso Spoelstra heeft er een fotoboek over gemaakt: ‘Devils and Angels, Ritual Feasts in Europe’. Tot 23 januari zijn in Den Haag bij Galerie ‘GEMAK’ de prachtige foto’s uit het boek te zien!
Gewoon rustig Sinterklaas vieren kan natuurlijk ook, strooi met Oud-Hollandse pepernoten, eet taaitaai of doe wat chiquer en maak onze Nonnettes. Alvast een hele fijne Sinterklaasavond allemaal!