Kerstmenu 2011
We zijn ons kerstmenu begonnen met blini met crème fraîche, walnoot en pompoen. In plaats van de traditionele champignonsoep maken we daarna als tussengerecht een romige shiitakesoep met bolletjes mozzarella, geroosterde sesamzaadjes en maanzaad. Subtiele zachte smaken die heel goed samen gaan…
De soep is gemakkelijk om te maken en je kunt hem heel goed van tevoren maken en op de dag zelf opwarmen. Let wel op dat de soep bij het opwarmen niet gaat koken, want dan gaat de room in de soep schiften!
Klik hier voor een pdf-bestand van alle kerstrecepten 2011.
Recept: Shiitakesoep met mozzarella, geroosterde sesamzaadjes en maanzaad
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen
Kopen
500 gram shiitakes
1/2 ui
1 takje tijm
2 takjes peterselie
1/2 dl slagroom
1 liter paddenstoelenbouillon
Mozzarellabolletjes (klein pakje)
peper
zout
2 eetlepels maanzaad
2 eetlepels geroosterd sesamzaad
dille
Koken
Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snijd de shiitakes in stukjes. Je hoeft de shiitakes niet heel fijn te snijden; dit mag best wat grof.
Snipper een half uitje en smoor de ui in een soeppan in wat boter. Voeg de shiitakes toe en bak ze even. Hak de tijm en de peterselie fijn doe de kruiden bij de shiitakes.
Voeg vervolgens 1 liter paddenstoelenbouillon toe en breng de bouillon even aan de kook. Zet het vuur zachter en laat de soep 10 minuten trekken.
Pureer dan de shiitakesoep met een staafmixer.
Voeg de room toe aan de gepureerde soep. Let op dat de soep niet meer gaat koken, want dan gaat de soep schiften. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Serveren:
Schep de shiitakesoep in een bord of een soepkom en voeg de bolletjes mozzarella toe. Strooi er maanzaad en sesamzaad overheen en garneer met dille.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.