Deze geurige kokoscurry heeft die heerlijke citrusgeur en smaak van djeroek poeroetblaadjes (limoenblaadjes) en limoensap die we zo lekker vinden.
De djeroek poeroetblaadjes kun je in zijn geheel of in ragfijne stukjes gesneden meestoven in een gerecht.
Je koopt de blaadjes vers bij de toko of diepgevroren. Wij hebben altijd een bakje diepgevroren djeroek poeroetblaadjes in de vriezer liggen.
We zijn ook enorme liefhebbers van korianderblad. Koriander ontbreekt dan ook niet in ons bescheiden vierkante meter grote moestuintje!
Als je de koriander laat doorschieten krijgt deze prachtige wit-paarse bloempjes. Deze bloemen zijn eetbaar en wij gebruikten ze als smaakmaker over de curry. Als je geen korianderbloemen in je tuin hebt koop je ter vervanging gewoon een bosje korianderblad.
Geef bij de curry wat witte rijst en je hebt een heerlijke Aziatische maaltijd.
Recept: Kokoscurry met korianderbloemen
Kopen
1 blok tofu
300 gram gamba’s
1/2 bloemkool
500 gram geraspte kokos
3 rode lomboks
1 stukje laos van 5 cm
1 stukje gember van 5 cm
10 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes)
1 eetlepel vissaus
1/2 limoen
1/2 ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel ketoembar (korianderzaad)
1 eetlepel suiker
Zout
Korianderbloemen of bosje korianderblad
Witte rijst (basmati)
Koken
Doe de geraspte kokos in een ruime kom en giet hier een halve liter heet water overheen zodat de kokos onder water staat. Laat dit 30 minuten staan. Na 30 minuten de kokos in een zeef overdoen en het vocht opvangen, knijp zoveel mogelijk vocht uit de kokos. Dit is de kokosmelk die later samen met de kruiden de saus vormt. (je kunt ook kant en klare kokosmelk gebruiken, maar die maakt het gerecht wel vetter en zwaarder van smaak)
Maak de bloemkool schoon door de bladeren te verwijderen en de bloemkool een kwartier in koud water met zout te zetten. Dan de bloemkool afspoelen en in roosjes verdelen. Breng een pan met water aan de kook en blancheer hierin de bloemkoolroosjes gedurende max. 5 minuten. Afgieten en koud afspoelen. Bewaren tot gebruik.
Ontdoe de garnalen van de schalen en snijd met een scherp mesje de rugkant in tot de staart en verwijder het darmkanaal. Het staartstukje mag aan de garnaal blijven zitten. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Snijd de tofu in blokjes en bewaar die tot gebruik in de koelkast.
Snijd de lomboks in kleine stukjes. Haal de nerf uit de djeroek poeroetblaadjes en snijd de blaadjes ragfijn. Schil de gember en snijd deze in kleine stukjes. Snipper een half ui en snijd de knoflook in kleine stukjes (eventueel aanwezige groene kern verwijderen).
Doe dit alles in een vijzel (of gebruik een keukenmachine), voeg de suiker en de ketoembar toe en wrijf alles fijn tot een pasta.
Kook de rijst.
Doe in een wok of andere pan een klein beetje zonnebloemolie en gaar hierin al roerend enkele minuten de kruidenpasta. Voeg 1 eetlepel vissaus en het sap van 1/2 limoen toe. Voeg de kokosmelk (vocht van de geweekte kokos)aan de pan toe en breng zacht aan de kook. Doe dan de blokjes tofu, bloemkoolroosjes, garnalen en stukje (ingekerfde of gekneusde) laos erbij. Laat weer aan de kook komen en laat zo enkele minuten (max. 10 minuten) zacht doorkoken. Voeg eventueel wat extra water toe om wat meer saus te hebben. Breng op smaak met zout.
Schep het gerecht op en strooi er wat korianderbloemen overheen of geef het met fijngehakt korianderblad. Geef de rijst er apart bij.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.