Asha’s salade met paneer van kefir

tastykoken - (h)eerlijk koken

Maak zelf heel gemakkelijk verse vegetarische kaas!

Wij maakten Indiase paneer (kaas) van melkkefir.

Mocht je je afvragen wat toch dat witte spul op de foto is: gehakte amandelen.
 
paneer salade
Paneer of panir is een kaas die vooral in Zuid-Azie wordt gegeten. Het is een verse vegetarische kaas en is ontzettend makkelijk te maken!

Wat je nodig hebt is melk en melkefir. Aan de melk voeg je voor dit recept het Indiase specerijenmengsel garam masala toe. De melkkefir gebruik je als stremsel voor de melk. Door het zuur van de melkkefir schift de melk in vlokken en een lichtgele melkwei. De melkwei giet je af door een doek en je houdt kaaswrongel over.

Heb je geen melkkefir in huis, dan gebruik je in plaats daarvan gewoon citroensap. Kan niet mislukken.

De paneer verwerkten we in een salade. Bij vriendin Asha aten we een salade met paneer, mango, amandelen, tomaten. Simpel maar erg lekker. Hier onze variant op Asha’s salade.

Recept: Asha’s salade met Paneer

Hoeveelheden voor 4 personen

Kopen

2 liter melk
5 dl melkkefir of 1 citroen
2 theelepels Garam Masala
1 krop sla (bijv. ijsbergsla)
1 mango
50 gram blanke amandelen
125 gram tomaten
1 stengel lenteui
1 bosje korianderblad
8 eetlepels olijfolie
1 limoen of citroen
2 theelepels mosterd
1 teentje knoflook
Peper
Zout

Koken

Begin met het maken van de paneer:

Doe de melk in een pan en voeg de garam masala toe. Breng de melk aan de kook. Zet het vuur zacht en voeg al roerend de melkkefir (of citroensap) toe. Je hoeft niet perse al de melkkefir of citroensap toe te voegen, genoeg om vlokken te doen ontstaan. Door de toevoeging van de melkkefir (of citroensap) gaat de melk schiften. Er ontstaan vlokken en het vocht (de melkwei) begint gelig te kleuren. Is de melkwei nog wit, voeg dan wat extra melkkefir toe.
Zet nu het vuur uit en laat even afkoelen.

Leg een doek (bijv. kaasdoek, maar kan ook met een theedoek) in een vergiet en giet hierin de inhoud van de pan. Je houdt nu de kaaswrongel over. Vouw de punten van de doek naar elkaar toe, draai de doek en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit.
Leg de doek met de kaas in een schaal, zet er iets zwaars op zodat overtollig vocht er uit kan lopen. Zet in de koelkast (liefst enkele uren) tot gebruik. Je hebt nu minimaal 350 gram paneer.

Rooster de amandelen en laat deze afkoelen.

Doe 8 eetlepels olijfolie, 1/2 bosje koriander en 1 teen knoflook in een pannetje. Zet 30 minuten op een laag vuur. Zeef de olie en laat afkoelen tot gebruik.

Haal de paneer uit de koeling en snijd deze in blokjes van 3×3 cm en bak ze bruin in wat zonnebloemolie. Laat afkoelen.

Was de sla (snijd of pluk deze in stukken). Snijd de tomaten in stukjes, schil en snijd de mango, snijd de lenteui in kleine ringetjes en doe alles met de sla en de paneer in een schaal.
Maak een dressing door wat mosterd, limoensap en de korianderolie door elkaar te mengen. Vermeng de dressing met de andere ingrediënten in de schaal. Voeg peper en zout naar smaak toe en doe er op het laatst de geroosterde (evt. gehakte) amandelen en limoen of citroenrasp toe.

Garneer met de overgebleven korianderblad en geef er Indiase Naan of stokbrood bij.

Ook lekker:

Geef een reactie!

Over tastykoken


tastykoken is de hobby van Corrine en Sanne. Wij houden van lekker eten, een glas wijn en goed gezelschap. Op onze website en op facebook vind je regelmatig nieuwe recepten, foto’s en meer...

Reacties, suggesties en vragen zijn van harte welkom!

Meer info over tastykoken

Heerlijk tafelen

Met de gerechten en wijnen van tastykoken zit je goed!

Je kunt ons volgen via social media of je abonneren op onze feed.

Deze website is gemaakt door Big Sister Webcommunicatie