Houd je van kikkererwten en van gamba’s? Dan is dit jouw soep!
Corrine is een enorme liefhebber van peulvruchten en gamba’s. Deze Griekse kikkererwtensoep van Peter Minakis móest dus gemaakt worden.
We pasten het recept aan met wat meer kruiden. Voor de kleur op de foto’s gebruikte Corrine bij de bereiding van de gamba’s meer saffraan dan je in het recept terugvindt. Geen paniek dus als de gamba’s die je gebakken hebt wat bleker ogen.
Peter Minakis gebruikt in zijn recept Kretenzer Mousto-azijn. Wij vervingen deze door een goede balsamico-azijn uit Modena.
Kijk de bonen voor het weken goed na op steentjes, spoel ze dan schoon en week ze minimaal 8 uur in een grote hoeveelheid water.
Het lekkerst en het snelst gaar zijn jonge bonen. Hoe ouder de bonen, hoe langer je ze moet koken om ze gaar te krijgen.
Tip: voeg geen zout toe tijdens het koken. Men zegt dat de velletjes van de bonen dan taai worden.
Recept: Kikkererwtensoep met saffraangamba’s
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 6 personen
kopen
400 gram gedroogde kikkererwten geweekt (Doe de kikkererwten in een pan en zet ze onder water. Laat een nacht weken. De volgende dag afgieten en met water spoelen in een zeef)
120 ml olijfolie
2 grote uien
2 knoflooktenen
1 grote wortel
3 laurierbladen
2 theelepels paprikapoeder (vervang evt. 1 theelepel door gerookt paprikapoeder)
5 takjes peterselie
10 takjes tijm
1 eetlepel (gehakte) oregano
1/2 citroen,
2 liter groentenbouillon
250 ml visbouillon
18 grote gamba’s
pluk saffraandraadjes
chilivlokken
balsamicoazijn
Koken
Doe de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de uien en wortel. Voeg laurierblad, fijngehakte knoflook, oregano, 10 takjes tijm (afgerist en gehakt), 5 takjes peterselie (fijngesneden) en paprikapoeder toe en laat dit alles ongeveer 15 minuten fruiten.
Doe er dan de geweekte kikkererwten, 1/2 citroen en 2 liter groentebouillon bij. Breng aan de kook en laat in ongeveer 2-3 uur zacht koken totdat de kikkererwten zacht zijn. Haal de laurierbladeren en de citroen eruit en pureer de kikkererwtensoep met een staafmixer.
Pel de gamba’s, snijd ze aan de rugzijde in en haal de zwarte draad (darm) er met een mesje uit. Doe de visbouillon in een pan en doe hier een flinke pluk saffraandraadjes bij. Breng aan de kook, zet lager en voeg de gamba’s toe. Laat de gamba’s in enkele minuten (max. 5 minuten) langzaam gaar worden. Haal de gamba’s uit de pan en doe het vocht bij de soep.
Doe 150 ml balsamico-azijn in een steelpannetje, laat tot de helft inkoken. Haal van het vuur af en giet in een hittebestendige maatbeker/spuitfles. Bewaar tot gebruik.
Maak de kikkererwtensoep warm. Als je de soep te dik vindt, voeg dan wat water toe. Proef op smaak, doe er eventueel zout en zwarte peper bij.
Schep over in een soepbord, leg op elk bord 3 gamba’s, lepel of spuit de balsamicoazijn in strepen over de soep. Strooi er tot slot wat fijngehakte peterselie en wat chilivlokken over.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.