Hartig taartje met spek en kaas. Lekker met een salade en een glaasje wijn, bijvoorbeeld een chardonnay of een rode merlot.
Onze avond kan niet meer stuk!
Recept: Quiche lorraine
Hoeveelheden voor 4 personen
Bakvorm van 28-30 cm doorsnede
Kopen
Voor ongeveer 500 gram deeg:
250 gram bloem
150 gram koude boter
1dl water of ei
1 snufje zout
boter voor de vorm
bloem voor het werkvlak
Voor de vulling:
250 gram gerookt spek
3 eieren
100 gram gemalen gruyerekaas
4 dl verse room
peper en zout
nootmuskaat
25 gram boter
Koken
Bereid het deeg:
Zeef de bloem met een snufje zout.
Snijd de ijskoude boter in klontjes.
Hak de boter met twee messen door de bloem. Doe er het water of ei bij en kneed met koele handen (of in de keukenmachine) tot een stevig en homogeen geheel. Zorg ervoor dat het deeg niet te lang gekneed wordt. Rol het tot een soepele bal, wikkel deze in huishoudfolie en laat minsten een uur rusten in de koelkast.
Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap. Beboter de vorm en bekleed hem met de deeglap. Druk lichtjes aan en snijd het overhangende deeg weg.
Verwarm de oven voor tot 200 graden of 180 graden heteluchtoven.
Bak de plakjes spek zonder vetstof tot ze transparant (maar niet bruin) zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Klop de eieren los met de room en de gemalen kaas. Kruid met peper, nootmuskaat en eventueel wat zout.
Bedek de bodem van de taart met de reepjes spek en giet er het room-eiermengsel over. Verdeel de boter in vlokjes over de bovenkant.
Schuif de quiche in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 a 35 minuten.
De quiche smaakt het lekkerste als ze lauwwarm is.
Bron: Quiches en groentetaarten van Ellen Keizer
Foto © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.