Ilja Leonard Pfeijffer schreef een boekje over zijn belevenissen in Second Life; de online wereld die je via de computer kunt betreden. Het boek begint met een citaat van T.S. Eliot: “Human kind cannot bear very much reality”. Het boek lezende komt bij mij eerder de gedachte op dat ‘Human kind cannot bear much fantasy’. Second Life is een paradijs; er is geen oorlog, geen armoede, geen misdaad, geen ellende.
Althans dat zou er niet hoeven te zijn, want wat doen de bewoners van Second Life? Ze vervelen zich na een tijdje en bouwen dan oorden die wel oorlog, armoede, misdaad en alle daarmee gepaard gaande ellende kennen. Dat vind ik nu het fascinerende aan het boekje van Pfeijffer: het onvermogen te genieten van een paradijs.
Wat dit alles met eten te maken heeft? Nou, er is geen enkele noodzaak om te koken in Second Life. Maar ik stel mij zo voor dat koks die Second Life betreden, zich gaan vervelen en overgaan tot hun kookgewoonten uit First Life. In First Life trof ik een heleboel aspergeschillen aan, ik heb ze een Second Life bezorgd in het gerecht hieronder.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.
Recept: Asperges met Oosterse carpaccio en Asperge-Sojasaus
- 12 Witte asperges
- 2 hardgekookte eieren
- geroosterd sesamzaad
Voor de carpaccio:
- 300 gram rosbief aan een stuk
- 1 arachideolie
- 1/2 teen knoflook
- 1 eetlepel Japanse peper (Sansho Peper, verkrijgbaar bij de toko)
- Japans vijfkruidenpoeder (Nanami Togarashi, verkrijgbaar bij de toko)
Voor de saus:
- 1 dl Sojasaus (Japanse Sojasaus en/of Indonesische Ketjap Manis)
- ½ dessertlepel sake
- ½ dessertlepel rijstazijn
- 1 dl Aspergenat ingekookt tot ½ dl
- 1 dessertlepel sesamolie
- evt bindmiddel (bijv. arrowroot of maizena
Rosbief:
- Smeer de rosbief aan een stuk in met arachideolie en 1/2 teen knoflook.
- Rol de rosbief dan door een mengsel van 1 eetlepel Japanse peper (Sansho Peper) en 1 eetlepel Japans vijfkruidenpoeder (Nanami Togarashi), beide verkrijgbaar bij de Toko.
- Grill de rosbief in een grillpan rondom bruin, maar zorg dat het binnenste rood blijft.
- Koel de rosbief na het bakken onmiddellijk in de koelkast.
Asperges en eieren:
- 2 hardgekookte eieren, na het koken splitsen in eiwit en eigeel. Wit en geel afzonderlijk fijnhakken.
- Asperges schillen en garen in water met zout. Kook 1 dl aspergenat in tot 1/2 dl.
Saus:
- Breng 1 dl sojasaus, ½ dessertlepel sake en ½ dessertlepel rijstazijn in een pannetje even aan de kook. Neem de pan van het vuur af en doe er het ingekookt aspergenat en de sesamolie bij.
- Koel de saus af. Mocht je de saus te dun vinden, bindt deze dan met bijv. arrownoot of maizena.
Opdienen:
- Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met asperges en Asperge-sojasaus, gehakt eiwit en eigeel, naar smaak geroosterde sesamzaadjes.
Hoeveelheden voor een voorgerecht voor 4 personen Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.