Nadia en Merijn schreven drie kookboeken: Arabia, Bismilla Arabia, Arabia bij je thuis. Ze hebben een grote liefde en passie voor de Mediterrane keuken. Daarbij hanteren ze geen strakke grenzen als het gaat om de landen, culturen en het eten in de Arabische wereld.
We maakten uit hun tweede boek Bismillla Arabia een dadelvijgentaart uit Torga (Algerije). In navolging van Nadia en Merijn braken we met grenzen door er behalve oranjebloesemwater ook nog pul biber aan toe te voegen. We pasten de hoeveelheden wat aan en zie: een pittige snack vermomd als een zoet taartje.
Pul biber is een Turkse specerij gemaakt van grof gemalen gedroogde rode pepers vermengd met zout en wat olie. Daarna wordt het in een oven of hele hete pan droog gebakken.
Er zijn verschillende varianten: van mild (Urfa Pul Biber), medium (Ipec Pul Biber Maras) tot heet (Aci Pul Biber). Elk hebben ze een eigen aroma en kleur. Hoe donkerder van kleur hoe groter de hitte!
Strooi het over soep, salade, vlees of in ons geval verwerk het in een dadel-vijgentaart. Wij kochten bij de Turkse winkel de milde variant met een licht scherpe smaak.
Recept: Dadelvijgentaart
Hoeveelheden voor een borrelhapje voor 4-6 personen
kopen
2 eetlepels zachte boter
4 plakjes roomboterbladerdeeg
200 gram gedroogde vijgen
200 gram dadels (bijv. Deglet Nour)
2 eetlepels gedroogde oregano
1,5 theelepel Oranjebloesemwater
1 eetlepel Pul Biber
koken
Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 graden wanneer je een heteluchtoven gebruikt.
Maak 1 grote of zoals wij deden 4 kleine taartjes.
Wanneer je 1 grote taart maakt: leeg de ontdooide plakjes deeg op elkaar overlappend op een bebloem aanrecht. Rol met de deegroller tot 1 grote cirkel. Beboter een grote vorm en leg hier de deeglap in of leg bakpapier op de bodem. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Voor 4 kleine taartjes: beboter de vorm of leg bakpapier op de bodem van de vorm en leg er 1 plakje deeg in. Druk aan en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak in het midden van de hete oven in ongeveer 5 minuten.
Snijd de vijgen fijn (houd voor de garnering 4 apart). Ontpit de dadels en snijd ook deze fijn. Voeg de gedroogde oregano, oranjebloesemwater en de Pul Biber en de zachte boter toe en meng goed door.Prak met een vork tot een pasta of doe dit in een keukenmachine.
Verdeel de pasta over de taartbodempjes. Je kunt de pasta ook eerst op je werkblad uitrollen en dan over de taartbodempjes verdelen. Druk aan. Verdeel de bewaarde vijgen over de taartbodempjes.
Bak nu weer in de hete oven in ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Laat afkoelen en snijd in stukken. Geef er crème fraîche bij en strooi er eventueel nog wat extra oregano over.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.