Pinchos, tapas of hoe je de Spaanse hapjes bij de borrel ook wilt noemen; lekker zijn ze!
Wij van tastykoken waren in september op reis in Noord-Spanje. In Donostia en Bilbao aten we de lekkerste pinchos.
Pincho is het Spaanse woord voor stokje: het is een klein hapje op een prikker. Je kiest er een aantal uit aan de bar, drinkt een glas wijn en geniet van de druk pratende Spanjaarden om je heen. Jong en oud bezoeken de barretjes voor een drankje en pinchos. Soms zijn het eenvoudige hapjes, maar er zijn ook ware kunstwerkjes bij!
Hier om te beginnen een eenvoudig hapje zonder prikker: serranoham, zachte geitenkaas en citroenrasp gewikkeld in filodeeg. Even bakken in de oven en klaar!
Wijnadvies bij dit recept: een lekkere cava
Recept: Serranoham, zachte geitenkaas en citroenrasp in filodeeg
Hoeveelheden voor 4 personen als amuse
Kopen
Hoeveelheden voor ongeveer 20 rolletjes:
150 gram serranoham in dunne plakjes
200 gram zachte geitenkaas
3 biologische (onbespoten) citroenen
pimenton picante (optioneel)= heet paprikapoeder
1 pakje filodeeg
2 eidooiers
Koken
Filodeeg ontdooien en het deeg insmeren met olijfolie. Filodeegvel in dunne repen snijden (per vel ongeveer 3 of 4 repen).
Beleggen met 1 laag serranoham.
Wat zachte geitenkaas eroverheen brokkelen.
Royaal citroenrasp erover raspen.
Snufje Pimenton picante over het geheel strooien.
Oprollen en insmeren met losgeklopt eigeel.
Afbakken in een voorverwarmde hete oven (200 graden) tot het deeg goudbruin van kleur is.