Peulvruchten: Love it or hate it!
Een eenvoudig hapje met een puree van tuinbonen, een crème van geitenkaas, appel en rucola.
Ik ben een enorme liefhebber van peulvruchten. De oude Romeinen overtreffen mij: zij noemden zich zelfs Fabius (tuinboon), Piso (erwt), Lentulus (linze) en Cicero (kikkererwt).
Of hadden zij die namen om een andere reden? Volgens de Wikipedia zou een van de voorouders van Cicero een wratje in de vorm van een kikkererwt op de neus hebben gehad…
Houd je van een wat licht bittere smaak, dan is deze tuinbonenpuree een aanrader.
Recept Tuinbonen en Geitenkaas
Hoeveelheden voor een voor- of lunchgerecht voor 4 personen
Kopen
1 kg verse (in de peul) tuinbonen
200 gram zachte geitenkaas
1 appel
Rucola
Stokbrood
Verse gemberwortel
Mierikswortel (potje)
1 gele paprika
Olijfolie (extra vergine)
stukje lenteui (5 cm)
1 theelepel Accaciahoning
1 Citroen
2 theelepels oregano
3 takjes tijm
1 mespunt cayennepeper
1 teen knoflook
Peper
Zout
Koken
Druk met beide duimen de tuinbonen uit de peul. Kook deze ongeveer 7 minuten en spoel daarna met koud water af. Laat uitlekken en verwijder het buitenste velletje. Door het velletje te verwijderen (dubbel doppen) wordt de smaak wat minder bitter. Doe de bonen in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer).
Rasp de verse gemberwortel en voeg een halve theelepel toe aan de bonen. Doe een halve theelepel mierikswortel, een beetje citroensap en wat water bij de bonen en pureer tot een zachte, smeuiige puree. Maak op smaak met peper en zout, scheutje olijfolie en doe er eventueel wat extra citroensap bij.
Zet de oven op de grillstand en leg de gele paprika onder de grill. Laat deze onder de grill rondom zwart worden. Doe de paprika over in een plastic zakje en laat 10 minuten liggen. Daarna kun je makkelijk het zwartgeblakerde vel verwijderen. Verwijder daarna het zaad en de zaadlijst.
Doe de geitenkaas in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Voeg de gegrilde paprika toe en pureer tot een zachte creme.
Voeg een flinke mespunt cayennepeper toe en 1 eetlepel citroensap, 3 (afgeriste) takjes tijm, 1 theelepel accaciahoning, 5 cm lenteui (voorgesneden), 2 theelepels oregano, 1 dessertlepel olijfolie.
Pureer opnieuw. Proef en maak op smaak.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in hele dunne ringen (met de hand of op een mandoline). Bewaar tot gebruik in wat water met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Was de rucola en vermeng met wat olijfolie.
Rooster het brood en snijd het in stukjes. Halveer het teentje knoflook en wrijf daarmee het geroosterd brood in.
Serveer de de tuinbonenpuree en creme van geitenkaas met een beetje rucola, geroosterd brood en appel. Doe wat puree/creme op het brood met een stukje appel!
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.