Rijpe kersen houden niet van regen.
Door de regen barsten de kersen open en rotten sneller.
In Nederland worden de kersenbomen soms overkapt om de kersen tegen de regen te beschermen.
En ook heel Nederlands: er is studie gedaan naar de arbeidsomstandigheden bij het aanbrengen en verwijderen van de overkapping van bomen. Deze studie geeft een mooi inzicht in de soorten overkappingssytemen en het aantal graden dat armen moeten worden gebogen, de rug gedraaid en het hoofd geheven. Voor geïnteresseerden: eindrapport kappen en hagelnetten
In de VS pakken ze het drogen van kersen spectaculairder aan:
een helikopter vliegt extreem laag en langzaam boven de kersenbomen. Door de luchtdruk schudden de takken van de bomen en valt de regen van de kersen af.
Cherry-drying the American way is gevaarlijk werk. Zou er Amerikaans onderzoek zijn naar de arbeidsomstandigheid tijdens het vliegen?
Hoe dan ook, opengebarsten of niet, van kersen maak je gemakkelijk een lekkere kersencocktail!
Recept: Kersencocktail
Hoeveelheden voor 0,5 liter
Kopen
500 gram zoete rijpe kersen
250 gram suiker
4 dl water uit de kraan
1 dl citroensap
2 dl kersenlikeur (wij gebruikten een kersenlikeur uit Frankrijk gemaakt van kersenblaadjes, maar een gewone kersenlikeur is ook prima)
Koken
Ontpit de kersen en houd ze apart.
Doe de suiker, het water en het citroensap in een pan en breng aan de kook. Laat trekken tot de suiker is opgelost.
Voeg dan de ontpitte kersen toe en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat het geheel afkoelen. Doe er daarna de kersenlikeur bij.
Giet over in een glazen pot en laat enkele uren in de koelkast staan om de smaak te versterken.
Zeef het mengsel (zet er zo nodig de staafmixer op) en verdeel de kersencocktail over glazen met wat ijsklontjes.