
σκορδαλιά
Skordaliá is een Griekse dikke saus die vooral bij vis of met gekookte bietjes wordt gegeten. De basis is een puree van bijvoorbeeld aardappelen, walnoten, amandelen of geweekt oud brood. Én er gaat veel knoflook doorheen.
Skordaliá met aardappelen vinden wij te veel lijken op een gewone aardappelpuree maar dan met veel knoflook. Gebruik daarom als basis geweekt brood en veel walnoten.
Je kunt de Skordaliá in een keukenmachine tot een saus draaien, maar kijk dan uit dat het geen behangplaksel wordt. Een veel beter resultaat en een wat grovere structuur krijg je door een vijzel te gebruiken.
Wij voegden een naar Griekse maatstaven kleine hoeveelheid knoflook toe en ook nog maple syrop, oregano en tijm. Het resultaat is een dikke walnoten Skordaliá die je ook als dipsaus kunt eten. Wij aten hem met stokbrood en dronken er een glas koude Retsina bij.
σκορδαλιά
Recept: Walnoten Skordaliá
Hoeveelheden voor 4 personen
Kopen
100 gram walnoten
2 sneetjes oud wit- of bruinbrood of 2 eetlepels paneermeel
2 tenen knoflook
2 eetlepels rode wijnazijn
1,5 eetlepel gehakte verse of gedroogde oregano
1 eetlepel gehakte verse of gedroogde tijm
Olijfolie (extra virgine)
1 eetlepel Esdoornsiroop (Maple Syrop) of honing naar smaak
peper en zout
Koken
Week het brood in water en knijp dan het water eruit of gebruik paneermeel (voeg dan geen water toe!).
Plet de tenen knoflook en doe deze samen met wat zout in een vijzel. Stampen tot een fijne pasta. Voeg dan het geweekte brood toe en stamp het fijn. Voeg de rode wijnazijn, walnoten en oregano en tijm toe. Blijf stampen tot het een dikke brei is. Voeg dan in beetjes de olijfolie toe (voeg pas als de olie is opgenomen een nieuwe hoeveelheid toe).
Roer tot een dikke saus. Breng op smaak met de Maple Syrop, peper en zout.
Eet de Skordaliá bij vis, groenten of zoals wij op een stukje stokbrood.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.