Sorbet betekent in het Latijn: hij slurpt.
Asperges mag je naar binnen slurpen volgens Joop Braakhekke, wijn moet je slurpen volgens Ilja Gort, sommigen zweren bij grote auto’s ondanks het feit dat die benzine slurpen.
Het genoegen lijkt toe te nemen wanneer je slurpt.
Deze aardbeiensorbet slurpen mag, hoeft niet! De combinatie van aardbei met witte chocolade, sesam en olijfolie met vanille maakt het ook zonder slurpen een echt feestje.
Recept: Aardbeiensorbet met witte chocolade en sesamtuile
Hoeveelheden voor een nagerecht voor 4 personen
kopen
500 gram aardbeien of aardbeienpulp
200 cc water
200 gram suiker
20 cc creme de cassis
Witte chocolade
1/4 vanillestokje
2 eetlepels olijfolie
37 gram poedersuiker
10 ml koud water
12 gram bloem
25 gram gesmolten boter
15 gram wit sesamzaad
koken
Voeg 200 gram suiker aan 200 cc water toe, zet de pan op het vuur en kook tot suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat het suikerwater afkoelen.
Pureer 500 gram aardbeien en vermeng het afgekoelde suikerwater met de aardbeienpulp en voeg 20 cc creme de cassis toe.
Maak hiervan in een ijsmachine de aardbeiensorbet of zet het geheel in een bak in de vriezer en roer elk half uur regelmatig door tot het een samenhangend geheel is geworden.
Snijd met een scherp mes de witte chocolade in dunne repen en gebruik deze als garnering.
Sesamtuiles:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Meng de poedersuiker met het water tot een glad geheel. Voeg dan de bloem toe en de gesmolten boter. Als laatste de sesamzaadjes toevoegen.
Leg een siliconenmatje of bakpapier op het aanrecht en schep hier 1 eetlepel van het mengsel op. Dek af met bakpapier en rol met een deegroller tot een dunne lap uit. Haal het bovenste bakpapier voorzichtig weg. Leg het siliconenmatje met het deeg op een bakplaat en bak in een oven tot goudbruin in ongeveer 5 minuten. Uit de oven halen en niet langer dan 1 minuut afkoelen en wanneer het deeg nog warm is in de gewenste vorm snijden. In een luchtdicht blik bewaren.
Snijd het vanillestokje door en haal het merg er uit. Doe dit in een schaaltje en vermeng met 2 eetlepels extra vergine olijfolie.
Schep een bolletje aardbeiensorbet op een bord, garneer met de witte chocolade en een sesamtuile. Lepel de olijfolie met vanille er omheen.
Sesamtuile en vanilleolijfolie zijn een idee van Gordon Ramsey uit zijn boek Chef
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.