De beste chocolade is mooi roodbruin van kleur, zacht en romig, krokant, licht zuur en beetje bitter.
Chocolade proeven voor gevorderden:
Breek de chocolade en luister naar het geluid van de ‘krak’, laat de chocolade smelten op de tong, adem in- adem uit…
Be Happy!
Na zorgvuldig proeven kun je van de rest van de chocolade dit heerlijke chocolade-ijs maken.
Recept: Chocolade-ijs
Hoeveelheden voor een nagerecht 4 personen
kopen
1,5 dl volle melk
3,5 dl slagroom
1 vanillestokje
60 gram pure chocolade (Tony Chocolonely)
6 eierdooiers
120 gram suiker
2 eetlepels cacao
Koken
Vanillestokje splitsen en samen met de melk en de room in een pan op het vuur zetten. Verhitten maar niet koken.
Hak de chocolade fijn en houd deze apart.
Klop de eidooiers samen met de suiker tot deze een wittige kleur hebben (de suiker is dan opgelost). Voeg dan de cacaopoeder toe en vermeng deze goed met de geklopte eidooiers.
Vul een pan met water en zet deze op het vuur.
Verwijder het vanillestokje uit het melk/roommengsel, schraap het vanillemerg eruit en voeg dit weer aan de melk/room toe.
Doe wat van de melk/room bij het dooier/suikermengsel, roer goed door en voeg vervolgens het gehele dooier/suikermengsel aan de melk/room toe. Zet de pan in de andere pan met water en blijf al roerend verwarmen tot er voldoende binding is. Er is voldoende binding als het mengsel aan de lepel blijft hangen. Niet koken, maar tot max.85 graden verwarmen.
Voeg dan de chocolade toe, laat deze smelten, klop nog even goed door en laat afkoelen voor je er chocolade-ijs van kunt maken.
Zet in de koelkast.
Verwerk daarna het mengsel tot chocolade-ijs in een ijsmachine.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.