Wie houdt er nou niet van chocolade?
Chocolade zoet en bitter, een gunstige uitwerking op bloeddruk en bloedvaten en je wordt er zo lekker stoned van.
Nee hoor dat laatste klopt niet, stoned word je er niet van. Het bevat wel THC, dat in marihuana voorkomt, maar in zulke kleine hoeveelheden dat je echt kilo’s moet eten om maar enigszins een roesje te ervaren.
Er zijn ook mensen die het beschouwen als een Lovedrug; geef geen goud, maar chocola als je van elkaar houdt.
Stimulerend, roesopwekkend of niet: gewoon lekker gaan genieten van dit nagerecht!
Wijnadvies bij dit recept: Pedro Ximenez sherry
Recept: Chocolademousse met cranberrycompote, popcorn en Cointreaugelei
Hoeveelheden voor een nagerecht voor 4 personen
kopen
Voor de chocolademousse:
150 gram pure chocolade
2 eieren
25 gram kristalsuiker
300 ml slagroom
Voor de popcorn:
40 gram popcornmais
2 dessertlepels kristalsuiker
Voor de gelei:
1 uitgeperste sinaasappel of mineola
10 ml Cointreau
1 blaadje gelatine
Cranberrycompote (bijvoorbeeld Ocean Spray)
koken
Bereiding chocolademousse:
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een kleine steelpan. Verwarm de steelpan met de chocolade au bain marie (hang de pan in een grotere pan met heet water op een laag vuur). Roer tot de chocolade gesmolten is en zet het vuur uit.
Splits de eieren.
Klop met een mixer het eigeel met de helft van de suiker. Klop de room lobbig (niet stijf). Klop het eiwit met de rest van de suiker tot het stijf is. Meng het stijfgeklopte eiwit met de geklopte room. Voeg langzaam het geklopte eigeel toe.
Vermeng dit met de gesmolten chocolade (als de chocolade te stijf is geworden, eerst even al roerend een beetje verwarmen).
Schep in glaasjes of doe over in een spuitzak en spuit de mousse in glaasjes. Zet de glaasje minimaal een uur in de koelkast.
Bereiding Cointreaugelei:
Week het blaadje gelatine gedurende 10 minuten in koud water. Doe de Cointreau en het sinaasappelsap in een pannetje (totaal ca. 150 ml).
Verwarm de Cointreau-sinaasppelsap. Knijp het gelatineblaadje uit en voeg het toe aan Cointreau-sinaasappelsap. Roer door tot de gelatine is opgelost. Haal de pan van het vuur. Laat enkele minuten afkoelen en verdeel over vormpjes naar keuze (gebruik bij voorkeur siliconenvormpjes, want daar krijg je de gelei gemakkelijk weer uit). Op laten stijven in de koelkast.
Bereiding gecaramelliseerde popcorn:
Doe de popcornmais in een pan, voeg twee dessertlepels suiker toe. Deksel op de pan (laat een opening om de stoom te laten ontsnappen) en voortdurend schuddend (om suiker en popcorn goed te vermengen) de popcorn poffen. Pas van het vuur halen als je geen geplof meer hoort.
Presenteer een glaasje chocolademousse op een bord met de popcorn en Cointreaugelei en wat cranberrycompote. Als extra garnering: rasp chocolade tot poeder.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.