
Dragon Fruit of Pitaya is een vrucht uit Zuid-oost Azie. De vrucht heeft een schubbige schil die aan de huid van een draak doet denken. Over de hele wereld komt de draak als mythisch wezen voor. In Europese mythologieën is de draak vooral een kwaadaardig wezen. In Azië wordt de draak beschouwd als goed en gunstig. Gelukkig maar want volgens de Chinese horoscoop zijn wij beiden draken…We brengen liever geluk en bescherming dan vuurspuwend kwaad aan te richten.
Dragon Fruit is ook van het goede soort, vol met Vitamine C, vezels en calcium. Volgens sommigen is dit het Superfruit van 2013. Het vruchtvlees kan wit of rood zijn met veel zwarte pitjes. De buitenkant is rozerood of geel. De gele komen uit Colombia en smaken zoet. De rozerode vrucht ziet er erg mooi uit maar veel smaak heeft hij niet. De smaak lijkt nog het meest op kiwi.
Waar kun je de vrucht kopen? De meeste kans heb je bij een Toko. Zoek een gaaf exemplaar uit zonder bruine plekken. Vraag of het vruchtvlees wit of rood is. Voor dit recept gebruikten we een vrucht met rood vruchtvlees.
We maakten een Jelly. Eigenlijk niets anders dan gelei met een smaakje. Door het gebruik van agar-agar in plaats van gelatine is het ook geschikt voor vegetariërs. We vonden het gemakkelijk om te maken en het ziet er mooi uit. Experimenteer zo veel als je wilt met dit recept: voeg meer suiker toe, laat de alcohol weg of voeg juist meer alcohol toe. Door de toevoeging van meer alcohol maak je er een zogenaamde Jelly Shot van.
Het recept is voor een stevige Jelly, wil je een wat lossere structuur verminder dan de hoeveelheid agar-agar.
Dragon Fruit Jelly smaakt vooral lekker als het buiten warm is. Bewaar de Jelly in de koelkast en eet door en door koud als verfrissend tussendoortje.
Recept: Dragon Fruit Jelly
Hoeveelheden voor ca. 40 kleine Jelly’s
Kopen
1 middelgrote Dragon Fruit (liefst met rood vruchtvlees)
2 dl Kokoswater of gebruik gewoon water.
8 gram Agar-Agarpoeder
2 dl kokosmelk
4 theelepels witte rum
4 eetlepels suiker
Koken
Dragonfruit doormidden snijden en met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen. Doe het vruchtvlees in een blender of gebruik een staafmixer of keukenmachine. Voeg 3 eetlepels suiker toe en mix tot puree. Je hebt nu ongeveer 4 dl puree.
Wanneer je geen Dragonfruit met rood vruchtvlees gebruikt kun je wat rode kleurstof aan de puree toevoegen.
Wil je liever een zoetere jelly? Geen probleem pas het recept aan door gewoon net zoveel suiker toe te voegen als jij lekker vindt.
1. Dragon Fruit Jelly:
Doe Dragonfruit-puree met 1 dl water in een pan en breng aan de kook en voeg hier 4 gram (2 theelepels) agar-agar poeder aan toe. Blijf roeren tot de agar-agar is opgelost en laat nog 2 minuten doorkoken. Haal van het vuur af en laat even afkoelen. Giet het dan in de vormpjes. Vul de vormpjes tot de helft. Laat opstijven in de koelkast.
2. Kokos Jelly:
Breng 2 dl kokosmelk, 2 dl water, 1 eetlepel suiker aan de kook en voeg 4 gram agar-agar toe. Roer tot suiker en agar-agar is opgelost en laat nog 2 minuten doorkoken. Haal van het vuur af. Voeg dan 4 theelepels rum toe en roer door. Laat even afkoelen en giet het dan bovenop de dragonfruit-puree in de vormpjes.
Laat opstijven in de koelkast.
De jelly’s zijn het lekkerste als ze heel koud zijn.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.