“Zoet smakende stoffen hebben met elkaar gemeenschappelijk dat er een als zuur werkend H-atoom moet zijn op 3Å afstand van een elektronegatief punt zoals een zuurstof- of stikstofatoom.” (bron: Wikipedia)
Bent u er nog?
Zoet is Zuid-Amerikaanse karamelpasta! Deze kan eenvoudig gemaakt worden door gecondenseerde gezoete melk met blik en al in een pan water te verhitten.
Wel opletten dat het blik voortdurend onder water blijft staan, anders wordt het een exploderende suikerbom!
Recept: Dulce de Leche
1 blik gecondenseerde melk met suiker
Plaats het ongeopende blik in een pan met water.
Zorg dat het blik helemaal onder water staat.
Breng aan de kook en zet vuur lager. Laat zachtjes koken.
Leg eventueel een doek op de bodem van de pan om tikken op de bodem en beschadiging van de pan te voorkomen.
Controleer regelmatig of het blik nog geheel onder water staat, voeg zonodig heet water toe.
Laat gedurende twee tot drie uur zachtjes koken. Hoe langer je de gecondenseerde melk kookt hoe steviger en hoe donkerder van kleur de caramel zal worden.
De Dulce de Leche op de foto heeft 2 uur gekookt.
Voor gebruik in gebak, koekjes, ijs, op de boterham of pannenkoek.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.