Macarons: gaan we ze nu volgens de koude methode maken (Frans schuim) of toch maar volgens de warme methode met suikerstroop (Italiaans schuim)? En welke kleur en vulling willen we dat ze krijgen?
Traditioneel worden macarons in Frankrijk gemaakt met amandel, poedersuiker, suiker en eiwit. Maar ze zijn er ook volop met bijvoorbeeld vanille, chocolade en kersen.
Wij maakten een door de Japanse keuken geïnspireerde macaron: Japanse groene thee (matcha) verwerkt in de macaron en in de vulling witte chocolade en yuzu cha.
Technisch is het resultaat nog wel voor verbetering vatbaar: ze mogen wat meer rijzen, wat minder bubbeltjes hebben en waar is toch dat typische kraagje dat macarons vaak hebben?
Maar over de smaak zijn we tevreden: heerlijk fris door de toevoeging van yuzu cha aan de ganache van witte chocolade en een klein bittertje door het gebruik van de groene thee.
Wij vinden ze rechtstreeks uit de koelkast het lekkerst!
Recept: Groene thee macarons gevuld met ganache van witte chocolade en yuzu cha
Hoeveelheden voor 15 macarons
Kopen
Voor de vulling:
1,5 eetlepel Yuzu Cha (Toko) of vervang door citroenmarmelade
1 theelepel Japanse peper (Sansho)
40 gram witte chocolade
17 gram roomboter
1,5 eetlepel slagroom
Voor de macarons
60 gram eiwit (2 of 3 eieren afhankelijk van de grootte)
60 gram gemalen amandelen (natuurvoedingwinkel, supermarkt)
110 gram poedersuiker
20 gram fijne kristalsuiker
6 gram matcha, groene thee poeder (Simon Levelt)
Koken
Een dag tevoren de eieren splitsen en het eiwit in de koelkast zetten.
Volgende dag: eiwitten uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.
De vulling (ganache) maken: De witte chocolade au bain marie smelten en peper, boter en slagroom toevoegen. Af laten koelen en de yuzu cha toevoegen en deze ganache tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
De macarons: de amandelen vermengen met de poedersuiker en even roosteren in een pan of oven in 5 minuten (opletten dat het niet verbrand). Helemaal af laten koelen.
Voeg de matcha (groen thee poeder) aan het helemaal afgekoelde amandel/poedersuiker mengsel toe.
In een kom de eiwitten opkloppen met een handmixer of keukenmachine tot pieken en vervolgens al kloppend in gedeelten steeds wat kristalsuiker toevoegen.
Voeg dan het eiwitschuim in gedeelten aan het amandelmengsel toe en spatel voorzichtig om tot alles goed vermengd is. Doe het dan in een spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje en spuit hier kleine ronde bolletjes op (30 stuks). Laat voldoende ruimte tussen de bolletjes want het mengsel loopt nog wat uit.
Laat het dan minstens een uur rusten op een droge plaats zodat de bolletjes wat uitdrogen.
Klop de bakplaat een aantal keren op het aanrecht om de lucht uit de bolletjes te krijgen en bak dan ongeveer 15-20 minuten af in de oven op een temperatuur van 160 graden. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
Tip: dit vergt wat experimenteren met de tijd en de oventemperatuur.
Smeer een bolletje in met de ganache van witte chocolade en yuzu cha en druk een ander bolletje er voorzichtig op. Berg ze in een luchtdicht doosje op en laat in de koelkast staan tot gebruik.
De macarons zijn het lekkerst wanneer je ze binnen 3 dagen op eet, ze zijn wel langer houdbaar maar verliezen dan hun krokantheid.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.