Eigengemaakte cake is echt veel lekkerder dan de kant en klare uit de supermarkt! Moeilijk te maken is het niet. Je gebruikt gelijke delen bloem, boter, suiker en eieren. Voeg er garnituur en/of smaakstoffen aan toe, even in de oven en voilà: homemade cake.
Wij voegden aan het basisrecept wat citroenrasp en vooral kaneelpoeder toe. De echte smulpaap strooit er na het bakken nog wat poedersuiker overheen en geeft er een flinke dot slagroom bij.
Eet smakelijk!
Recept: Kaneelcake
kopen
200 gram patentbloem
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
25 gram gesmolten boter
5 gr stuifbloem
200 gram suiker
200 gram eieren=4 grote eieren (op kamertemperatuur)
10 gram citroenrasp
1 eetlepel kaneelpoeder
Koken
Verwarm de oven op 180 graden.
Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn door de boter en eieren minimaal een uur van te voren uit de koelkast te halen.
Roer en klop de boter in een kom zacht en crèmekleurig. Dit kan met de hand ( gebruik een garde of houten lepel), maar veel makkelijker is een keukenmachine te gebruiken. Voeg de suiker en citroenrasp aan de boter toe en klop nog even door. Door dit kloppen komt er lucht in de boter en in de cake.
Klop de eieren los en voeg dit al kloppend in vier gedeelten toe aan de massa. Klop dit alles heel luchtig. Dit luchtig kloppen is erg belangrijk voor de luchtigheid en het rijzen van de cake. (Je kunt ook bakpoeder toevoegen om te zorgen dat de cake meer rijst. Voeg het bakpoeder dan aan de bloem toe, ongeveer 6 gram bakpoeder).
Vet met een kwast het schone cakeblik in met de gesmolten boter en bestuif het met bloem. Je kunt ook i.p.v. bloem een stuk bakpapier in het bakblik leggen.
Zeef de bloem (liefst 2x om een mooie zachte poederstructuur te krijgen), doe het kaneelpoeder erbij en spatel vervolgens de bloem met een spatel in gedeelten door de massa. Niet roeren, maar spatelen want dat voorkomt dat de luchtigheid verdwijnt uit het beslag. Is de bloem goed vermengd dan is het beslag klaar.
Vul het cakeblik voor driekwart met het beslag, het moet nog kunnen rijzen.
Bak de cake gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Oven tussentijds niet opendoen om te voorkomen dat de cake inzakt. Prik na 50 minuten met een satéprikker in de cake om te zien of de cake gaar is ( de cake is gaar als het stokje er droog uitkomt).
Haal de cake uit de oven en laat het in het blik gedurende 10 minuten afkoelen. Met een mes de cake rondom los snijden en dan de cake uit de vorm lossen en verder af laten koelen op een rooster. Daarna bewaren in een blik buiten de koelkast. Je kunt de cake zo 1 week bewaren.
Foto’s, tekst en recept © tastykoken. Deze print/pdf is uitsluitend bestemd voor persoonlijk gebruik. Voor vermenigvuldiging of herpublicatie is schriftelijke toestemming nodig van tastykoken.